Boerderij: Duitse eierconsumptie steeg in 2016

27-03-2017
Consument in Duitsland eet meer eieren. Nederland is de belangrijkste leverancier.

De eierconsumptie in Duitsland steeg afgelopen jaar naar 235 stuks per persoon. Dat is drie eieren meer dan in 2015, blijkt uit cijfers van het landbouwministerie en het bureau Marktinfo Eier&Geflügel (MEG).

Bevolkingsgroei

Het totale Duitse eierverbruik zat in 2016 op 19,28 miljard eieren, dat is 1,9% meer dan het voorgaande jaar. Het totale verbruik steeg sterker dan de consumptie per persoon, dat 1,3% toenam. Reden is bevolkingsgroei in Duitsland. Volgens de analisten speelt de dalende vleesconsumptie de pluimveesector in de kaart. Consumenten zijn op zoek naar alternatieven voor vlees.

Afgelopen jaar importeerde Duitsland aanzienlijk meer tafeleieren.

Stijging import

De Duitse pluimveesector profiteert maar ten dele van de groeiende vraag naar eieren. De binnenlandse productie steeg 1,4% tot 13,1 miljard eieren. Afgelopen jaar importeerde Duitsland aanzienlijk meer tafeleieren. De import steeg 6,5% tot 7,46 miljard eieren. Nederland, op afstand gevolgd door Polen, zijn de belangrijkste leveranciers van tafeleieren aan Duitsland. De Duitse invoer van eiproducten steeg 7,2% en bedraagt omgerekend 2,18 miljard eieren.

Zelfvoorzieningsgraad

Ondanks de gestegen productie daalde de Duitse zelfvoorzieningsgraad voor eieren licht in 2016. De zelfvoorziening nam afgelopen jaar 0,3% af en zit nu 67,3%, volgens berekening van het MEG en het ministerie.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 
 
 

Inloggen op de ledenportal