Pluimveeweb: Vogelgriep bij hobbypluimvee

29-03-2017

Vorige week maandag 20 en donderdag 23 maart is bij hobbypluimvee in het Zuid-Hollandse Woerdense Verlaat en het Drentse De Wijk vogelgriep vastgesteld.

Het pluimvee op beide locaties is inmiddels geruimd. Ook zijn er de laatste twee weken nog dode wilde watervogels gevonden, die besmet bleken met het vogelgriepvirus. Deze vondsten betekenen dat er nog steeds vogelgriepvirus in de omgeving aanwezig is. De deskundigen uit deskundigengriep dierziekten oordelen dat het risico voor Nederland nauwelijks is gewijzigd ten opzichte van de laatste risicoschatting op 7 maart.

Elf besmette bedrijven in Duitsland

De gegevens uit het ADNS (Animal Disease Notification System) geven wel een lichte dalende trend aan wat betreft het aantal uitbraken bij pluimveebedrijven in de Europese Unie. Aan de andere kant zijn er sinds de vorige bijeenkomst van de deskundigengroep in Europa nog veel vogelgriepuitbraken bijgekomen.

Verder is het zorgelijk dat Duitsland de afgelopen twee weken nog elf besmette kalkoenenbedrijven in de Landkreis Cloppenburg heeft gemeld. Gezien de beoordeling van de deskundigen is er nog geen aanleiding om de huidige ophokplicht te wijzigen.

Ondanks de besmetting van hobbypluimvee in het Drentse De Wijk van vorige week gaat de thema-avond Markt en Ondernemen (vlees) van Pluimveeweb woensdagavond 29 maart in Meppel gewoon door.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal