Pluimveeweb: Ophokplicht blijft in stand

10-04-2017

De ophokplicht voor pluimvee blijft voorlopig in stand. Dat besloot demissionair staatssecretaris Martijn van Dam afgelopen vrijdag op advies van de deskundigengroep dierziekten.

„Daaruit kan worden afgeleid dat er helaas nog steeds geen sprake is van een dusdanige stabiele situatie dat het veterinair verantwoord is om commercieel gehouden pluimvee naar buiten te doen”, meldt Avined. De afweging tussen de vrees een uitbraak in commercieel gehouden pluimvee te krijgen met alle financiële en maatschappelijke gevolgen van dien en anderzijds grote economische verliezen in de vrije uitloopsector als gevolg van de ophokplicht is volgens Avined een enorm dilemma.

„In deze discussie mag niet vergeten worden dat het genoemde verhoogde risico nog steeds betekent dat zorgvuldige biosecurity noodzakelijk blijft.” Avined hoopt op droog weer en hoge voorjaarstemperaturen.

NVP eens met Van Dam

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is van mening dat we deze risicobeoordeling moeten accepteren en kunnen slechts begrip opbrengen voor de Anevei en de leghennenhouders van LTO/NOP in hun oproep om de ophokplicht op te heffen.

Bij een eventuele uitbraak zou dat alle pluimveesectoren enorm schaden en die verantwoordelijkheid wil de NVP niet op zich nemen. De vakbond doet een oproep aan alle pluimveehouders om hun biosecurity op orde te houden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal