Pluimveeweb: Blog: Hypocriete consument ... bedankt!

13-04-2017

Diep droevig word ik van de Nederlandse consument, dat nog steeds voor een groot deel uit hypocriete egoïsten bestaat. Ze zijn vol van hoe het allemaal beter moet. De beste stuurlui staan aan wal en vanaf die wal zijn ze bezig om het schip van de Nederlandse agro tot zinken te brengen.

Een nieuw tragisch voorbeeld is de sluiting van Rondeel Ewijk. Een in Nederland voor de wereld ontworpen, weldoordacht, dier-, mens- en milieuvriendelijk concept, dat meteen door een handvol pluimveehouders is omarmt. Eieren met het hoogste keurmerk en … nu is de eerste inmiddels gesloten, onder andere omdat de consument vertikt om de kostprijs ervoor te betalen.

Nee, wel roepen dat kippen een waardig leven moeten hebben, maar als ze voor het schap in de toch al boeronvriendelijke supermarkt staan, zonder blikken of blozen de goedkoopste eieren in het winkelwagentje leggen. Wat als straks de laatste Nederlandse pluimveehouder het loodje heeft gelegd en we afhankelijk worden van landen die het sowieso al niet zo nauw nemen met diervriendelijkheid en duurzaamheid? Landen die vervolgens wel de prijs dicteren aan ons? Vooral niet verder kijken dan je neus lang is, beste consument. Denk maar vooral aan je eigen portemonnee als ‘t erop aankomt.

Maar het kan ook anders! Als je dan toch zo’n grote mond hebt, koop dan bij een landwinkel of een initiatief dat de burger rechtstreeks van geselecteerde boeren toelevert. Soms regionaal, soms landelijk, maar altijd van hoge kwaliteit! Stop met hypocriet zijn … koopt, zoals je hoopt … op in een betere wereld!

Paul Daniëls is project manager en secretaris van de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (vab). Hij woont in Arnhem en werkte bij onder meer Cavee Coveco, Dumeco, Blgg Oosterbeek, Fruitconsult, SAC Nederland en Interovo Egg Group en voelt zich door zijn werk sterk betrokken bij de Nederlandse agro. Hij schrijft eenmalig een blog voor Pluimveeweb.nl. 

Tekst:Paul Daniëls

 
 

Inloggen op de ledenportal