Boerderij: Eierhandel Kwetters opent bio-legbedrijf in Standaarbuiten

14-04-2017
Eierhandel Kwetters nam donderdag in Standdaarbuiten (N.-Br.) een biologisch legpluimveebedrijf officiëel in gebruik. Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk verrichtte de opening.

Eierhandel G. Kwetters en Zn. B.V. in Veen kocht het legpluimveebedrijf vorig najaar van de pluimveehouders Pieter en Isabella Claassen, die in december naar Canada verhuisden en daar nu een melkveebedrijf hebben. De omschakeling van een legbedrijf met 55.000 vrije-uitloophennen naar biologisch was al in gang gezet.

Biologische Farm Standaarbuiten heeft 2 stallen en huisvest 28.000 biologische hennen. - Foto's: Hans Bijleveld

Overdekte uitloop

Kwetters heeft het bedrijf na de overname flink opgeknapt. Zo zijn er inpandige overdekte uitlopen (Wintergartens) gemaakt, ook tussen de twee stallen en aan de achterkant. Daardoor kunnen de kippen nu aan drie kanten van de stal via vergrote, 4 meter brede uitloopopeningen naar een overdekte uitloop en vandaar – als dit weer is toegestaan – naar de buitenuitloop.

Die buitenuitloop is sinds de bedrijfsovername gedraineerd met extra drainage kort rond de stal. In de uitloop rondom de stal ligt 10 centimeter grof schelpengrit. Volgens Kwetters zijn zij daar de eerste mee. In de uitloop zijn schuiltafels geplaatst.

In de stallen zijn 2 van de 5 volièrerijen verwijderd en zijn ijzeren scheidingswanden tussen de afdelingen met hennen aangebracht.

Beter dan de bio-norm

Het bedrijf huisvest 28.000 hennen met een bezetting van 5 dieren per vierkante meter (de bio-norm is 6/m2). Ook de bezetting van 60 hennen per nest is strenger dan de norm.

Biologische Farm Standdaarbuiten is het tiende biologische legpluimveebedrijf in de provincie Noord-Brabant. Dat maakt de gemeente Moerdijk de meest biologische gemeente van Brabant, aldus Jan van Esch, hoofd kwaliteit bij eierhandel Kwetters.

Toekomstplannen

Hoewel het bedrijf al aardig onder handen is genomen, zijn er nog meer plannen voor het bedrijf. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar een camerasysteem wordt geïnstalleerd met een internetkoppeling, dat er volgend jaar een automatisch data volgsysteem via internet komt en in 2019 wordt de eierverzameling vernieuwd.

Ook zijn er nu al plannen om in 2020 een stal bij te bouwen voor 20.000 bio-kippen, in 2021 de golfplaten van de bestaande stallen te vervangen en in 2022 een nieuw volière-systeem (het huidige dateert uit 2004) te installeren. Voor 2023 staat het vernieuwen van het eierlokaal op de planning.

Eierhandel Kwetters heeft behalve een pakstation in Veen, ook pakstations in Ede en twee in Duitsland. Daar heeft het bedrijf ook eigen legpluimveebedrijven.

De witte Dekalb hennen kunnen aan drie kanten vanuit de stal de overdekte uitloop in.

 

  • De buitenuitloop rondom de stal is gedraineerd. Deze is voorzien van een 10 centimeter dikke laag grof schelpengrit en ingericht met schuiltafels.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal