Boerderij: Eierprijs stabiliseert in evenwichtige markt

05-05-2017

De eiermarkt staat er goed voor. Drie weken na Pasen heeft de markt zijn evenwicht gevonden.

Dat leidt dan ook tot nauwelijks bewegende prijzen. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakt met 2 cent naar € 7,46 per 100 stuks. De notering voor kooi-eieren gaat met 5 cent terug naar € 5,47 per 100 eieren.

De vraag naar en het aanbod aan scharreleieren is in balans. Vanuit de retail worden de gewone bestellingen gedaan. Handelaren zien op die afzetmarkt weinig bijzonderheden. De scharreleieren die niet richting de retail kunnen worden afgezet, vinden vlot hun weg richting de industrie. Daar zijn wat meer scharreleieren nodig, omdat de voorraden hier en daar beperkt zijn.

Wat kooi-eieren betreft loopt het allemaal wat minder vlot. In de Europese Unie is het aanbod aan deze eieren nog altijd aan de ruime kant, terwijl de vraag wat vlak is. De export van eieren kabbelt op het niveau van de voorbije weken door. Europese exporteurs ondervinden nog altijd veel concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Oekraïne op afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten.

Handelaren verwachten dat de markt de komende weken verder stabiliseert. Daarmee wordt een stevige bodem in de markt gelegd.

Prognose: vaste markt.

 
 

Inloggen op de ledenportal