Pluimveeweb: 'Pluimveesector heeft de slechtste PR machine'

18-05-2017

De pluimveesector heeft de slechtste PR machine van alle sectoren in Nederland.

Dat zei luchtmachtofficier Daan Storm van Leeuwen woensdagavond 17 mei na afloop van de discussie ‘De Pluimveewereld draait door’ op het Pluimvee Symposium in Eersel (NB). „Ik wist helemaal niets van de Nederlandse pluimveesector. Maar het afgelopen anderhalf uur heb ik gehoord dat de Nederlandse pluimveesector voorop loopt en wereldwijd toonaangevend is. Waarom is Nederland trots op de KLM maar niet op de pluimveesector?”, vroeg de luchtmachtofficier de zaal met legpluimveehouders. „Dit komt omdat de pluimveesector de slechtste PR van alle sectoren in Nederland heeft”, analyseerde hij.

Blij met een Ei voorzitter Alex Janssen reageerde direct getergd en riep alle aanwezigen op om een paar honderd euro te doneren aan de stichting Blij met een Ei voor de eierpromotie in Nederland. „Een leghennenhouder is voor slechts 200 euro al lid van Blij met een Ei en iedere eierhandelaar kan ook wel een paar honderd euro missen.” Vooral de bijdrage van eierhandelaren valt hem tegen. „Tijdens de vierdaagse in Nijmegen willen we 45.000 eieren aan de lopers uitdelen. Pas met hulp van de mmmEggies kregen we eierhandelaren zover om deze eieren te doneren, terwijl het hen slechts een paar honderd euro kost.”

Janssen was afgelopen zondag 14 mei namens Blij met een Ei nog te zien in tv-programma Nederland Proeft op RTL4. In de uitzending vertelde Janssen de kijkers of eieren gezond waren en hoeveel je er mag eten. „We proberen zoveel mogelijk promotie te maken voor het Nederlandse ei maar hebben hiervoor graag meer budget.” Als anderen betere iedereen hebben voor eierpromotie, nodigt Janssen hen uit om deze voor te dragen aan Blij met een Ei. „Alle sectoren die voorop lopen, hebben een groot marketing en sales budget”, reageerde avondvoorzitter Felix Rottenberg op deze discussie.

‘Leghennenhouder kent consumentwensen niet’

Volgens Leon Clemens van eierhandelaar Omega Food is het belangrijk om te weten wat de consument wil en hier op in te spelen. „Als eierhandelaar doen we onderzoek naar de wensen van consumenten. Wanneer ik aan tafel zit met een supermarkt, kan ik de categorymanager van de supermarkt uitleggen wat de consument wil en tips geven over de inrichting van het eierschap. Op die manier ben ik van toegevoegde waarde voor de supermarkt.”

Leghennenhoudster Petra Smits-Stiphout uit het Limburgse Ysselsteyn vindt dat daar juist het probleem zit bij leghennenhouders. „Leghennenhouders kijken niet wat de consument wil maar praten alleen met het pakstation. Een leghennenhouder moet kijken wat de consument wil en daar zijn bedrijfsvoering op aanpassen”, stelt Smits.

‘Veranderingen gaan te snel’

Leghennenhouder Rob Adams uit het Limburgse Hunsel vindt het goed om stallen aan te passen aan de wensen van consumenten. Alleen gaan de veranderingen momenteel te snel volgens hem. „Een pluimveehouder kan niet iedere twee jaar zijn stal compleet aanpassen maar moet minimaal acht tot tien jaar in een systeem werken voordat deze is afgeschreven.”

Na het verbod van de legbatterijen in 2012 schakelden veel leghennenhouders over op scharrelhuisvesting. Maar nu vinden steeds meer afnemers zoals Plus Supermarkten scharreleieren niet goed genoeg meer en willen ze minimaal vrije uitloop eieren. Voor leghennenhouders is het volgens Adams financieel onmogelijk om binnen zo’n korte tijd hun stallen aan te passen.

Veel aanwezige leghennenhouders waren het met Adams eens en vinden ook dat de veranderingen te snel gaan. „We houden sinds 2008 scharrelhennen, maar hebben hier nog geen euro mee verdiend”, zei de Overijsselse leghennenhoudster en NVP-bestuurslid Iris Odink.

Ondervertegenwoordigd in de politiek

Naast dat de veranderingen snel gaan, bedenkt de politiek ook steeds meer eisen waaraan pluimveehouders moeten voldoen. Luchtmachtofficier Daan Storm van Leeuwen vroeg zich daarom af waarom de pluimveesector hier slachtoffer van is.

De aanwezigen kwamen toen samen tot de conclusie dat de agrarische sector ondervertegenwoordigd is in de Europese en Nederlandse politiek. Volkswagen heeft 36 lobbyisten in Brussel lopen, de Nederlandse landbouw 0,2 FTE, vergeleek één van de aanwezigen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal