Pluimveeweb: Gussinklo stopt met pluimveebedrijf

30-05-2017

Bart en Maartje Gussinklo uit Eibergen hebben hun legpluimveebedrijf sinds eind 2016 te koop staan vanwege gezondheidsproblemen van Bart. In mei besloten de beide ondernemers te staken met het pluimveebedrijf omdat de verkoop als compleet pluimveebedrijf niet lukt.

„We hebben de conclusie getrokken dat er geen belangstelling is voor ons legpluimveebedrijf en hebben half mei besloten om te staken als legpluimveebedrijf”, licht Bart Gussinklo toe.

Stoppen is ook een optie
„We zijn al ruim een half jaar bezig met het proces van verkoop en stoppen. We denken in mogelijkheden en willen verder. Boeren is een manier van leven. De impact van een verkoop is veel groter dan het verlies van een baan”, vertelt Maartje.

„We waren volop bezig met bedrijfsontwikkeling, een tweede locatie, jaarlijkse open dag, contact met de maatschappij, mmmEggies en het houden van onbehandelde hennen. Maar dat veranderde toen ik luchtwegproblemen kreeg, die verergerden als ik in de stal kwam”, vertelt Bart.

Bart (39) en Maartje (36) hadden veel contact met hun adviseurs. „Het denkwerk doe je uiteindelijk met zijn tweeën. We hadden onze keuze snel gemaakt toen bleek dat de gezondheidsproblemen niet beter werden. En nu ook toen bleek dat de belangstelling voor het legpluimveebedrijf tegenviel”, zegt Maartje. Bart: „De ambities zijn uit ons bedrijf, dat zie je. Daar word ik niet gelukkig van, dus de schouders eronder en het beste ervan maken.”

Verkoop in gedeeltes
Het bedrijf wordt nu ontmanteld en in losse onderdelen verkocht. De kippen, een koppel van 35.000  kippen van  40 weken oud, zijn te koop gezet. „Die verkoop ging onverwachts snel. Vrijdagavond 26 mei zijn ze overgeplaatst naar een nieuwe eigenaar”, zegt Bart. De deuren van hun eierwinkel zijn ook op 26 mei gesloten.

De inventaris staat te koop; een Bolegg Terrace, 6 rijen van Vencomatic uit 2011, een Farmer Automatic 3 rijen systeem (buitenste 2 legnesten) uit 2004, een Palletizer en Speedpack van Prinzen en een droogtunnel van Dorset.

De locatie blijft in de verkoop, maar dan niet meer als legpluimveebdrijf maar als een locatie met milieu vergunning,  stallen, mestloods, twee woonhuizen en 3 hectare huiskavel bij Makelaardij Maalderink & Lutke Willink.

Afscheidsreceptie
Bart en Maartje Gussinklo houden een afscheidsreceptie vrijdag 9 juni van 16.00 tot 19.00  uur aan de Borculoseweg 76 in Eibergen. „Een ieder die zich betrokken voelt bij ons bedrijf, is van harte welkom. Onder het genot van een hapje en een drankje willen we terugkijken op 43 jaar dat de familie Gussinklo dit legpluimveebedrijf heeft gehad op deze locatie”, zegt Maartje Gussinklo.

Grote uitdaging
De dichtstbijzijnde uitdaging is Barts deelname met BIG Challenge, farmers against cancer, aan de Alpe d’HuZes. Bart: „Een van de mooiste dingen die op mijn pad gekomen zijn, is deelname aan BIG Challenge in 2015. Laten zien hoeveel mooie mensen er in de sector werkzaam zijn en veel geld ophalen voor de strijd tegen kanker. We zijn 27 mei vertrokken naar Frankrijk en op donderdag 1 juni ga ik die berg opfietsen. Opgeven is geen optie.”

Als mensen een cadeau mee willen brengen naar de receptie, hebben Bart en Maartje liever geen cadeau voor zichzelf, maar het liefst een bijdrage voor de deelname van Bart met BIG Challenge.

Maartje vult aan: „Na terugkomst gaan we verder met het uitwerken van onze plannen en samen met onze zonen Noud (8) en Siem (5) op weg naar een nieuwe toekomst die ongetwijfeld ook weer veel moois gaat brengen.”

Bekijk hier het filmpje van het bedrijf.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal