Pluimveeweb: 'Pas handelsnormen vrije uitloopeieren aan'

29-05-2017

De NVP pleit ervoor om de handelsnormen voor vrije uitloopeieren aan te passen zodat de financiële schade bij vrije uitloop leghennenhouders minder groot is dan onlangs tijdens de ophokplicht. De NVP wil aansluiten bij de biologische sector wat betreft de eis dat de leghen een derde van haar leven buiten komt.

Anderzijds zou de wintergarten met extra afleiding ook voldoende moeten zijn om de status vrije uitloopeieren te behouden bij een door EZ verplichte ophokplicht langer dan 12 weken. Dat schrijft de vakbond maandag 29 mei in haar nieuwsbrief.

Tijdens de ophokplicht was het volgens de vakbond nog niet mogelijk om de handelsnormen zo snel aangepast te krijgen. Zowel Staatssecretaris van Dam alsook Eurocommissaris Hogan geven aan dat het wenselijk is dit te wijzigen voordat een nieuwe spannende vogeltrekperiode aanbreekt. De NVP is betrokken geweest bij de gesprekken op het Ministerie van EZ om samen met NOP/LTO, Anevei en de Dierenbescherming lange termijnoplossingen aan te dragen.

„De EU-lidstaten hebben onderling hun standpunten besproken, wat leidt tot zeer verschillende inzichten. Dat maakt het hele proces lastig ondanks dat we met LTO/NOP op één lijn zitten. Het bestuurlijke proces in het Brusselse is nog niet afgerond. Wordt vervolgd”, schrijft de NVP.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal