Boerderij: Warmte drukt eierprijzen omlaag

23-06-2017

De zomer is officieel begonnen. Een periode met traditioneel lagere noteringen voor eieren. De warmte van de afgelopen week deed er nog een schepje bovenop. Alle prijzen stonden dan ook in de min.

Voor bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram staat de NOP2.0-richtprijs, na een daling van 33 cent, op € 7,45 per 100 stuks. Voor kooi-eieren in dezelfde klasse staat de NOP-richtprijs op € 5. Dat is 17 cent lager dan de vorige notering. Al met al staan de prijzen nog steeds op een meer dan acceptabel niveau voor de tijd van het jaar.

Nauwelijks voorraden
Verwerkers leggen tegenwoordig nauwelijks voorraden meer aan. De benodigde eieren komen met name op contract binnen. Extra vraag vanuit de industrie zal dus op zich laten wachten.

Export lastig
Op de exportmarkt blijft het lastig. Oekraïne levert extreem goedkoop. De eierprijzen liggen nog onder die in India, normaal toch het land met ’s werelds laagste prijzen. Maar zoals het er nu voorstaat in de markt, blijkt export ook niet nodig om de prijzen op een mooi niveau te houden.

Prognose: lichte prijsdruk.

 
 

Inloggen op de ledenportal