Pluimveeweb: Fipronil veel gebruikt tegen vlooien en teken bij honden en katten

24-07-2017

Fipronil is de werkzame stof van vlooien- en tekenmiddelen voor honden en katten, maar mag bij bedrijfsmatig gehouden pluimvee niet toegevoegd worden aan de reinigingsmiddelen die na een productieronde gebruikt worden in de stal, zelfs niet om bloedluis te bestrijden.

Dat schrijft het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw. Zowel in Nederland als België zijn restanten van de insecticide fipronil in eieren en kip ontdekt. Vanwege de lage concentraties worden er in België geen producten uit de winkelrekken gehaald, maar de Belgische NVWA tipte wel de politie.

De Belgische politie voerde daarop afgelopen donderdag 20 juli een huiszoeking uit bij een firma in Weelde die aan pluimveehouders onder meer reinigingsmiddelen voor de stal levert. De Belgische autoriteiten tipten hun Nederlandse collega’s. In Nederland zijn inmiddels zeven pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege het gebruik van fipronil.

Ruim tien pluimveebedrijven

Eerder dit jaar had het Belgische Voedselagentschap bij zeker tien pluimveebedrijven naast de verontreiniging met fipronil vastgesteld dat zij, te goeder trouw, reinigingsmiddel voor hun stallen aankochten bij een firma uit Weelde. Die informatie gaf het agentschap door aan de politie.

Bij de huiszoeking van het bedrijf in Weelde werd de boekhouding van de firma meegenomen, evenals monsters van diverse chemische producten. De politie wil uitzoeken aan welke pluimveehouders het met fipronil aangelengde bloedluisbestrijdingsmiddel de afgelopen maanden werden geleverd.

Het FAVV (De Vlaamse NVWA) vindt het momenteel niet nodig om eieren of kippenvlees uit de winkelschappen te halen omdat de concentraties erg laag zijn. In Nederland zijn zeven pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege dezelfde problematiek. Van vier van die bedrijven worden alle eieren wel uit de handel genomen omdat er fipronil in gevonden is. Een direct gevaar voor de volksgezondheid zou er vanwege de lage concentraties niet zijn, maar het middel hoort niet thuis in eieren en daarom roept NVWA ze terug.

Tekst:Vlaams infocentrum land- en tuinbouw & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal