Boerderij: Verboden middel in eieren: zeven pluimveebedrijven op slot

22-07-2017
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zeven pluimveebedrijven geblokkeerd in verband met het gebruik van het voor pluimveebedrijven verboden middel fipronil.

Het gebruik hiervan is niet toegestaan in de pluimveesector. Van vier van deze zeven bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald, omdat het middel bij deze bedrijven in de eieren is aangetroffen.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Volgens de NVWA is er echter geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Wie een ei eet met de concentraties fipronil zoals die nu zijn aangetroffen, zal niet direct ziek worden zegt een woordvoerder van de NVWA. Bij langdurige inname is de stof wel schadelijk.

NVWA onderzoekt geen andere pluimveebedrijven

De zeven geblokkeerde bedrijven bevinden zich verspreid door Nederland. Zij mogen voorlopig geen eieren, kippen en mest afvoeren van hun bedrijf. Een strafrechtelijk onderzoek is gaande. In verband daarmee wil de voedselautoriteit weinig details vrijgeven. De NVWA onderzoekt op dit moment geen andere pluimveebedrijven in verband met deze zaak.

Eerste signalen kwamen uit België

De zaak kwam aan het rollen door signalen uit België. Ook daar is het middel aangetroffen in eieren. Dat ging overigens om eieren van Belgische kippen, aldus de NVWA. Tracering van de eieren afkomstig van Nederlandse bedrijven is sinds zaterdagmiddag 22 juli gaande. Dat is een verantwoordelijkheid van de pluimveebedrijven zelf, onder toezicht van de NVWA. Hoeveel eieren teruggehaald worden en waar deze (in binnen- of buitenland) terecht zijn gekomen is nog niet bekend.

Fipronil is een insecticide. Dagblad De Stentor meldde zaterdagochtend dat een Gelders bedrijf het middel zou hebben ingezet bij de bestrijding van bloedluis op pluimveebedrijven.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal