Pluimveeweb: Uitloopei na 16 weken ophokplicht afgewaardeerd

22-07-2017

Vrije uitloop eieren verliezen vanaf komende herfst na 16 in plaats van 12 weken ophokplicht hun status. Vanaf dan moeten ze worden verkocht als scharrelei.

Dat heeft de Europese Commissie donderdagavond 20 juli besloten. Ook wordt er flexibel met de regeling omgegaan. De 16 weken gelden in het nieuwe voorstel per koppel. Als een leghennenhouder tijdens de 16 weken termijn nieuwe vrije uitloophennen opzet dan gaat de periode van 16 weken weer opnieuw in.

„De Europese Raad en het Europees Parlement kunnen in principe nog een veto uitspreken tegen de regeling maar zullen dat waarschijnlijk niet doen”, zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Teleurstelling

Huitema gaf afgelopen woensdag al aan dat hij blij is dat er wat verandert. Al had hij liever gezien dat de regeling voor biologische eieren ook zou gelden voor vrije uitloop eieren. Maar daar was  geen politieke meerderheid voor.

De NVP en LTO/NOP zijn teleurgesteld over de beslissing. „We hadden ingezet op dezelfde regeling als voor biologische eieren, waar de hennen minimaal twee derde van hun leven naar buiten moeten kunnen”, zei NVP secretaris Aalt den Herder afgelopen woensdag 19 juli tegen Pluimveeweb.nl.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal