Pluimveeweb: 'Fipronil erkend middel tegen vlooien en teken bij honden en katten'

25-07-2017

Fipronil is een erkend geneesmiddel tegen vlooien en teken bij honden en katten, maar niet voor pluimvee.

Dat zegt Maaike Lange van het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG) die daar over gaat. Alle geneesmiddelen  voor mensen en dieren moeten worden beoordeeld door het CBG voordat ze mogen worden ingezet bij mensen of dieren.

„Voordat een middel in Nederland of Europees wordt toegelaten, moet het bedrijf (de farmaceut) dit op wetenschappelijke wijze onderbouwen. Daar zijn veel onderzoeken voor nodig, onder andere omdat de voedselveiligheid niet in het gedrang mag komen”, vertelt Lange. „Het CBG beoordeelt deze onderzoeken, maar voert ze niet uit.  Voordat een bedrijf zijn dossier in kan dienen, moet dat bedrijf bovendien hoge kosten maken.

Bijsluiter

„In de bijsluiter van het middel staat onder andere voor wie het bestemd is en in welke dosis. Zo moet het middel ook worden toegepast.” In dit geval lijkt het erop dat een middel  op basis van de stof fipronil is gebruikt bij de bestrijding van bloedluizen. „Fipronil is een erkend geneesmiddel tegen vlooien en teken bij honden en katten, maar het is verboden om het middel bij pluimvee te gebruiken”, stelt Lange.

„Als CBG geven wij de vergunning voor een geneesmiddel af. De NVWA controleert erop of middelen volgens de juiste diergroep en dosis worden toegepast”, zegt de persvoorlichter.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal