Pluimveeweb: ILT-uitbraken in Midden-Nederland

24-07-2017

In het midden van Nederland nam het aantal uitbraken van ILT de afgelopen twee weken toe. Hierbij zijn tot nu toe voornamelijk opfoklegkoppels en een vleeskuikenkoppel betrokken.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandag 24 juli. De preventie van ILT ligt volgens de GD in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast moet een pluimveehouder geen gevaccineerd koppel opzetten met een bedrijf met ongevaccineerde dieren, adviseert de GD.

Vaccinatie

„In geval van een uitbraak kan een noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren plaatsvinden. De vaccinatie dient bij voorkeur met oogdruppel te gebeuren. Oogdruppelvaccinatie geeft bescherming na een dag of vijf.”

„Een drinkwater- of sprayvaccinatie werkt minder goed. Het vaccin kan dan gaan spreiden en problemen veroorzaken binnen of zelfs buiten het gevaccineerde koppel. Bij een hoge besmettingsdruk is het te adviseren twee keer te vaccineren (oogdruppel): op drie à vier weken en op veertien weken.”

ILT is een virale luchtwegaandoening bij kippen, fazanten en pauwen. Kalkoenen, eenden en ganzen zijn niet vatbaar voor de aandoening, maar kunnen het virus wel verspreiden.

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal