Pluimveeweb: NVWA: consument kan met gerust hart een eitje eten

27-07-2017

„Als je een ei eet waar de door de NVWA gevonden hoeveelheid fipronil in zit, wordt je daar niet ziek van. Maar als je over een langere periode iedere dag een ei eet, dan kom je op een bepaald moment boven de grens waarvan wij zeggen dat het nog veilig is. Dus als je, je houdt aan de richtlijnen van het voedingscentrum, is er geen probleem. Bij zo’n drie eieren per week hoef je, je dus zeker geen zorgen te maken.”

Dat zei woordvoerder Benno Bruggink van de NVWA woensdag 26 juli tegen BNR nieuwsradio. 
IJsbrand Velzeboer, voedselveiligheidsdeskundige bij Scienta Nova, kwam ook aan het woord in de uitzending.

Al een maand bezig

Velzeboer wil graag meer antwoorden: „De Belgische autoriteiten zijn hier al een maand mee bezig en die van ons zijn pas vorige week ingelicht. Ik zit met de vraag: ik heb net eieren gekocht, zijn die goed of fout?”

„Op een ei staat een nummer van de producent. Ik wil weten: is dat een foute of goede producent? Dat recht heb ik, om het te weten”, zegt Velzevoer in de uitzending van BNR nieuwsradio. „Ik heb het gevraagd, maar het callcenter van de NVWA zegt het ook niet te weten.”

Bruggink zegt dat dit niet zo makkelijk is: „In principe is het allemaal terug te herleiden, maar op dit moment zijn we nog zo bezig met het in kaart brengen van welke bedrijven hun stallen hebben laten reinigen door dat bedrijf dat fipronil heeft gebruikt, dat we dat nog niet op een rijtje hebben.”

Grote impact op pluimveesector

Velzeboer is door deze aanpak bang voor de impact die het gaat hebben op de pluimveesector: „Ik denk dat de hele pluimvee-industrie een enorme douw gaat krijgen hierdoor en dat is te betreuren.”

Luister hier de uitzending op BNR nieuwsradio van woensdag 26 juli.

Tekst:Tom Schotman & BNR Nieuwsradio

 
 

Inloggen op de ledenportal