Pluimveeweb: Eerste fipronil uitslagen vandaag bekend

31-07-2017

De eerste fipronil uitslagen van eieren gelegd door kippen die behandeld zijn door ChickFriend zijn vandaag bekend. Belangenbehartigers adviseren om bij te hoge waarde een tegenanalyse te laten verrichten.

Rekening houdend met geloofsovertuiging worden de pluimveehouders vandaag of morgen geïnformeerd via de telefoon. De analyses zullen per mail en per post worden verstuurd. Er zijn nu 180 bedrijven geblokkeerd.

Ontgiften kip en stal
Maandagochtend is een overleg in Ochten gepland met afgevaardigden van de sector, NVP, NOP/LTO, COBK, Anevei, en experts op het gebied van toxines. Belangrijkste punt van overleg is hoe kippen en stallen zo snel mogelijk ontgiftend kunnen worden. Ook pleit de sector voor het gebruik van de norm die gold tot 31 december 2016. Die is namelijk drie keer hoger dan dat deze vanaf 1 januari 2017 mag zijn.

Maandagmiddag is een volgend overleg met NVWA. Hugo Bens complimenteert de goede samenwerking van LTO/NOP, NVP en COBK in deze zaak.

Contra expertise
De komende drie dagen worden nog drie labs geaccrediteerd. Hugo Bens, kringvoorzitter leg LTO/NOP: „We adviseren pluimveehouders om bij een te hoge waarde altijd een tegenanalyse te laten verrichten.”

De NVWA neemt nu 20 eieren per stal; 10 worden onderzocht op fipronil en 10 eieren blijven bewaard als geborgd monster. „Schakel rechtsbijstand in. Maak bezwaar tegen het besluit van NVWA. Als je bezwaar maakt blijft er altijd ruimte om achteraf zaken te kunnen regelen.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal