Pluimveeweb: Hubers: uitspraken NVWA-topman veroorzaken onrust

02-08-2017

Eieren die in supermarkten liggen, zijn veilig omdat de door fipronil getroffen bedrijven geblokkeerd zijn. Dat zei LTO/NOP voorzitter Eric Hubers woensdagochtend 2 augustus in het NOS Radio 1 Journaal. Hubers is niet blij met de uitspraken van Freek van Zoeren van de NVWA om tot zondag terughoudend te zijn met het eten van eieren. Die uitspraken veroorzaken volgens Hubers onnodige onrust.

„Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden”, zei Van Zoeren – plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA – dinsdagavond 2 augustus  in Nieuwsuur. Van Zoeren verwacht dat de eieren van alle verdachte bedrijven pas dit weekend zijn onderzocht.

Volgens Hubers veroorzaken de uitspraken van Van Zoeren onnodige onrust bij de consument. „Het is verschrikkelijk en ook totaal onnodig, want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Die zijn dus veilig”, zei Hubers in het NOS Radio 1 Journaal.

Grote schade

Volgens Hugo Bens brengt het optreden van de NVWA grote schade toe aan de pluimveesector. Bens geeft toe dat niet te garanderen valt dat geen enkel ei in de winkels nog fipronil bevat. „Er kunnen nog eieren van besmette bedrijven in de schappen liggen van voor 22 juli, toen de bedrijven zijn geblokkeerd. Maar ik kan wel garanderen dat je elk ei dat in de winkel ligt veilig kunt eten. De fipronilwaarden zijn dusdanig laag, dat een ei geen gevaar voor de gezondheid oplevert”, zegt Bens in het Algemeen Dagblad.

LTO/NOP overlegt woensdagmiddag 2 augustus weer met de NVWA over de affaire. De belangenbehartiger wil het dan ook hebben over de waarschuwing van Van Zoeren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal