Boerderij: NVWA doet proefslachting vleeskuikens

08-08-2017
De NVWA laat een proefslachting doen van vleeskuikens. De dienst wil onderzoeken of er geen fipronil aanwezig is in de dieren. De vleeskuikens komen van een zogeheten gemengd pluimveebedrijf.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat een proefslachting uitvoeren van vleeskuikens die afkomstig zijn van een gemengd pluimveebedrijf. Om de vleeskuikenstal(len) van zulke gemengde pluimveebedrijven (die ook legkippen houden) vrij te geven, wil de NVWA voor de zekerheid onderzoeken of er geen fipronil aanwezig is in deze kuikens.

NVWA: klein aantal pluimveebedrijven

Het gaat om een klein aantal bedrijven, meldt de NVWA. Op deze geblokkeerde gemengde pluimveebedrijven worden naast leghennen ook vleeskuikens gehouden – een weinig voorkomende combinatie in Nederland – en er is bij de legkippen bloedluis bestreden door bloedluisbestrijder ChickFriend.

Het is niet waarschijnlijk dat ook de stallen van de vleeskuikens op deze gecombineerde pluimveebedrijven door het pluimveeservicebedrijf zijn behandeld, verwacht de NVWA, aangezien de vleeskuikenhouderij weinig last heeft van bloedluis. Maar voor vrijgave van de andere bedrijfsonderdelen is eerst bevestiging nodig dat het kippenvlees geen fipronil bevat.

Vleeskuikenkolom

Wat de vleeskuikenkolom wel betreft, is een onderzoek dat nog gaande is naar de aanwezigheid van fipronil bij enkele vermeerderingsbedrijven. “In eerste aanleg zijn 11 of 12 vlees(kuiken)vermeerderaars geblokkeerd. Bij nadere inspectie bleek een deel leeg te staan en nu zijn nog 6 of 7 bedrijven geblokkeerd,” zegt Anton Butijn desgevraagd, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens. Momenteel wordt onderzocht of en wat het gehalte fipronil bij nakomelingen is.

‘NVWA is akkoord met een protocol’

Butijn: “Vrijdag hebben we met de autoriteiten gesproken over hoe de procedure nu verder gaat. De NVWA is akkoord met een protocol.” Een woordvoerder van de NVWA zei vorige week dat als fipronil bij vermeerderingsbedrijven werd aangetroffen, de blokkade bij uitlevering van de broedeieren over zou gaan op de volgende bedrijven in de keten. “Het blokkeren van de hele keten is geen optie,” zegt Butijn. “Dat verhaal is uit de lucht gegrepen. We moeten de zaak niet groter maken dan het is. Vrijdag aanstaande zullen de uitslagen bekend worden, en zal ook het vervolg worden aangekondigd.”

Mede-auteur: Kirsten Graumans

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal