Boerderij: Frankrijk: onderzoek naar gebruik fipronil

10-08-2017
Franse landbouwminister Stéphane Travert laat onderzoeken of op pluimveehouderijen in Frankrijk fipronil is toegepast.

Travert stelt verder dat onderzoeken van eierproducten waarin eieren zijn verwerkt van in Nederland getroffen bedrijven tot nu toe geen gevaren voor de volksgezondheid hebben aangeduid. De minister stelde dat in een persoonlijke toelichting op de fipronil-ontwikkelingen in Frankrijk.

Voor zover bekend hebben zes Franse voedingsproducenten gewraakte eieren uit Nederland ontvangen. Al die bedrijven zijn inmiddels achterhaald, waarbij één fabrikant een aantal gerechten uit voorzorg heeft teruggeroepen. Onderzoeken van Anses, de Franse tegenhanger van de NVWA, heeft verder geen risico’s aangetoond, aldus Travert. Hij benadrukte daarbij dat de fipronil-zaak alleen draait om legbedrijven en niet om kippenvlees.

Duitsland pleit voor EU-taskforce voedselveiligheid

In Duitsland pleit Christian Meyer, landbouwminister in Nedersaksen, tegen de achtergrond van de friponil-affaire voor een EU-taskforce die toezicht moet gaan houden op de voedselveiligheid in Europa. Dat zegt de bewindsman van de Duitse deelstaat in de Neue Osnabrücker Zeitung. De taskforce dient naar zijn idee op Europees niveau controlebevoegdheid te krijgen om de bescherming van de consument beter te waarborgen. Volgens Meyer is in de fipronileieren-affaire door onenigheid tussen nationale autoriteiten informatie ter bescherming van de volksgezondheid van miljoenen Europeanen te lang blijven liggen.

Ruud Peijs, Wim Verseput

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal