Boerderij: Nieuwe stap omhoog voor eierprijzen

11-08-2017

De eierprijzen zetten ook deze week een stap omhoog. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren plust met 17 cent naar € 7,48 per 100 stuks.

De notering voor kooi-eieren ging nog een stukje harder omhoog. Die prijs stijgt met 42 cent naar € 5,57 per 100 stuks. Er zijn wat minder eieren beschikbaar en dat trekt de prijs omhoog.

Handelaren zien dat er dezeweek toch wel weer genoeg eieren worden besteld. Van een totale implosie van de eierhandel is absoluut geen sprake. De retail bestelt zijn eieren, zij het nog wat voorzichtig, en ook de industrie blijft gewoon zijn bestellingen doen. Handelaren verwachten dat deze afzet de komende weken, ook gezien het einde van de vakanties, verder aantrekt.

Flinke knauw
Waar de Duitsers in de fipronil-week nog besloten om geen Nederlandse eieren meer af te nemen, merken handelaren op dat er nu wel weer ‘gewoon’ eieren de Nederlands-Duitse grens over gaan. Die vraag komt vooral vanuit de industrie. Handelaren geven aan dat bij de levering van de eieren wel een certificaat ‘fipronil-vrij’ wordt gevraagd.

Hoe de wereldmarkt reageert op het fipronil-schandaal is nog ongewis. Daarvoor is de markt nog te onoverzichtelijk, melden handelaren. Hoe de verhoudingen daar liggen, wordt over een aantal weken duidelijk. Dat de fipronil-affaire de Nederlandse exporteurs een flinke knauw heeft gegeven, is echter wel duidelijk.

Aanbod blijft krap
Het is moeilijk om te zeggen hoe de markt zich de komende weken ontwikkelt. Hoeveel kippen zijn geruimd? Hoeveel eieren zijn er tekort? Het zijn vragen die de komende weken moeten worden beantwoord. Tot die tijd zal de prijs zeker niet zakken. Het aanbod aan eieren is en blijft nog wel even krap, terwijl de vraag na een korte dip weer overeind krabbelt.

Prognose: prijs stijgt.

 
 

Inloggen op de ledenportal