Boerderij: EU-top vanwege fipronil-crisis

11-08-2017
Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis belegt op 26 september een top over de fipronil-affaire.

Het gaat wat betreft de Litouwer, verantwoordelijk voor gezondheid en voedselveiligheid, niet om een crisisberaad, maar om een bijeenkomst over hoe in de toekomst beter kan worden samengewerkt. Inmiddels zijn in zeker vijftien EU-landen met fipronil besmette eieren aangetroffen.

Harde woorden tussen Europese landen

De top moet worden bijgewoond door betrokken ministers en toezichthouders en moet een einde maken aan onenigheid over de schuldvraag. “We moeten samenwerken om hieruit lering te trekken in plaats van energie te verliezen door met de beschuldigende vinger te wijzen’, aldus Andriukaitis. Volgens hem werken Nederland en België nu politiek en technisch goed samen.

Bewindslieden op het gebied van landbouw en voedselveiligheid uit Nederland, Duitsland en België wisselden de afgelopen dagen verwijten uit. Duitsland suggereerde dat België veel te laat aan de bel trok na de vondst van de insecticide in eieren. De Belgen op hun beurt verwijten de Nederlandse NVWA onvoldoende te hebben gereageerd toen al in november 2016 een tip binnenkwam over fipronilgebruik in stallen.

Fipronil in zeventien landen

De Commissie meldt dat naast België en Nederland, waar de crisis is ontstaan, ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Denemarken zijn getroffen. Buiten de EU zijn met fipronil besmette eieren aangetroffen in Zwitserland en Hongkong.

Het Verenigd Koninkrijk zegt nu dat vanuit Nederland zeker 700.000 besmette eieren naar het land zijn verzonden, waar eerder werd uitgegaan van 21.000. Frankrijk komt in een nieuwe raming op 250.000 eieren. Andriukaitis spreekt op Twitter van ‘criminele activiteit op Europees niveau’, die blootgelegd en bestraft moet worden.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal