Boerderij: LTO overweegt claim tegen NVWA

11-08-2017
LTO Pluimveehouderij/NOP gaat de mogelijkheden onderzoeken om namens getroffen pluimveehouders een claim neer te leggen bij de NVWA.

Dit zegt Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij/NOP.

‘Hoop ellende had voorkomen kunnen worden’

Aanleiding hiervoor is het nieuws van Boerderij dat de NVWA eind vorig jaar of begin van dit jaar al een tip zou hebben gekregen over het gebruik van fipronil in pluimveestallen met de namen van bedrijven die daarbij betrokken waren. “Dit nieuws werpt een nieuw licht op de zaak”. Hubers noemt het op zijn minst opmerkelijk dat de NVWA toen geen onderzoek heeft gedaan naar de eventuele betrokkenheid van die bedrijven bij het gebruik van fipronil. “Dan had wellicht een hoop ellende voorkomen kunnen worden.”

 

Meten met twee maten

Hubers wil eerst feiten verzamelen over wat de NVWA eind vorig jaar, begin dit jaar wist over het gebruik van fipronil, daarover een dossier opbouwen en met getroffen pluimveehouders praten. En mogelijk dan besluiten om een claim in te dienen tegen de NVWA en pluimveehouders daarin te ondersteunen.

De pluimveevoorman noemt de maat waarmee de NVWA de afgelopen weken mee mat van een heel andere orde is dan waarmee de dienst mat nadat deze vorig najaar de tip over fipronil binnenkreeg. Hij noemde als voorbeeld een pluimveebedrijf dat leghennen in de ene provincie heeft en vleeskuikens in een andere, dat in zijn geheel op slot ging omdat op het leghennenbedrijf contact had gehad met ChickFriend.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal