Boerderij: Pluimveehouders naar Den Haag voor Kameroverleg

22-08-2017

Pluimveehoudersorganisaties LTO/NOP, NVP, mmmEggies en Blij met een Ei roepen pluimveehouders op om donderdag naar Den Haag te komen voor het algemeen overleg over fipronil in eieren van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken.

Voorafgaand aan het overleg, dat begint om 10.30 uur, gaan de organisaties publieksvriendelijk actievoeren door gekleurde eieren uit te delen. Ze willen aandacht vragen voor de impact die de situatie heeft op getroffen pluimveehouders en de sector, door zoveel mogelijk pluimveehouders te mobiliseren donderdagochtend 24 augustus aanwezig te zijn. “We willen een statement maken richting de politiek dat het hier om gezinnen, mensen gaat,” zegt coördinator Alex Janssen (Blij met een Ei/mmmEggies).

Een essentieel debat
LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers noemt het overleg van de Kamercommissie een essentieel debat om te zien of er politiek draagvlak is voor steun aan getroffen pluimveebedrijven. Landbouwwoordvoerders komen terug van reces voor het fipronil-debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Voorafgaand aan het debat hebben sectorvertegenwoordigers woensdag een overleg met Van Dam, waar concrete steun voor getroffen bedrijven ook een belangrijk agendapunt vormt.

Of alle aanwezige pluimveehouders donderdag vervolgens daadwerkelijk het debat kunnen bijwonen, is de vraag. Het overleg vindt niet plaats in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer, maar in de Groen van Prinstererzaal, met een kleinere publieke tribune. Mogelijk kan het debat via een scherm in een andere zaal gevolgd worden.

Anonieme fipronilmelding
Centraal in het debat staat de vraag of er adequaat is ingegrepen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in november 2016 een tip kreeg over fipronilgebruik in de pluimveesector. Minister Schippers heeft inmiddels een nader onderzoek aangekondigd, waarin wordt meegenomen waarom de anonieme melding uit november over ChickFriend ‘niet in de toezichtssystemen naar boven kwam’.
 
 

Inloggen op de ledenportal