Pluimveeweb: Vragen over het meten van fipronil in eieren

27-08-2017

In eieren van Nederlandse pluimveebedrijven heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het insecticide fipronil aangetroffen. Dat middel is verboden voor deze toepassingen. De NVWA vroeg het RIKILT, instituut voor de voedselveiligheid, eieren te analyseren.

Het RIKILT is door NVWA gevraagd om een deel van de anyalyses van de Nederlandse eieren uit te voeren.

Aanpassing analyse
De analysten konden niet direct aan de slag: de bestaande test voor het vaststellen van Fipronil bij bijen, geschikt maken voor analyse op eieren, zodat de uitkomsten van de analyse 100% betrouwbaar en reproduceerbaar zijn.
 

Analyse
De eieren uit één doosje worden geklutst, in een fles gedaan en geschud. Daaruit wordt een klein monster genomen, waaraan het oplosmiddel acetonitril wordt toegevoegd. Het fipronil lost daarin op. Dan centrifugeren we de massa zodat onderin het vet en eiwit zit en bovenop de vloeistof. Die vloeistof analyseren we met vloeistofchromatografie en massaspectrometrie. Je krijgt dan een grafiek. De pieken daaruit vergelijken we met bekende concentraties fipronil, zodat we exact kunnen vaststellen hoeveel microgram fipronil er per kilogram in de eieren zat

NVWA heeft RIKILT gevraagd de kwaliteitsborging van de analyses uitgevoerd door andere, veelal commerciële laboratoria, voor haar rekening te nemen.  Als nationaal referentielaboratorium beoordeelt RIKILT de kwaliteit van deze analyses.

Bekijk hier het filmpje van de analyse van eieren bij Rikilt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=zDsPenAuTS4

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal