Pluimveeweb: Dagvaarding NVWA

27-08-2017

LTO Nederland bereidt met advocaten- en notariskantoor BarentsKrans een dagvaarding tegen de NVWA voor omtrent de fipronilcrisis.

De komende tijd gaan de bestuurders nog ‘indringende gesprekken’ met Kamerleden voeren, in aanloop naar het volgende Tweede Kamerdebat. Inzet is en blijft financiële steunmaatregelen vanuit de overheid.

De vakgroep legpluimvee heeft er overigens vertrouwen in dat iemand van het kaliber Winnie Sorgdrager een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de fipronil-crisis kan leiden.

Draconische maatregelen
In het debat viel op dat de nadruk van de Kamerleden uitging naar het twijfelachtige handelen van de NVWA. „Terwijl de bewindslieden juist naar de sector bleven wijzen. Volgens Van Dam draait het om het middel dat schade heeft toe gebracht en niet hoe iemand erover vertelt,’ zegt Eric Hubers. ‘Terwijl dat wel degelijk verschil maakt, vinden wij. Juist de draconische maatregelen van de overheid, die volgens deskundigen veel forser en rigider dan nodig was, en de verwarrende communicatie hebben tot enorme extra schade geleid.”

Volgens Hubers en zijn medebestuurders zijn er tijdens het debat ook enkele opmerkelijke zaken gezegd, onder andere over Dega16 en dat strafrecht boven voedselveiligheid gaat. „Zaken waar wij onze vraagtekens bij zetten en die we nader willen laten onderzoeken”, aldus Hubers.

Tekst:Monique van Loon / LTO

 
 

Inloggen op de ledenportal