Boerderij: Vertrouwen is niet goed genoeg, controle is nodig

28-08-2017
Medeleven en begrip is er voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis. Zeker als hen geen enkele blaam treft, zo bleek ook in het Kamerdebat van vorige week over fipronil.

Zo gaat dat vaker met dergelijke affaires. Een schandaal bouwt zich op en geeft een hoop commotie, zeker als het om voedsel gaat. De Kamer debatteert erover en er is veel terechte verontwaardiging over gebleken, of vermeende misstanden. De gevolgen voor alle betrokkenen zijn nu nog niet duidelijk, er komt immers nog een onderzoek waarvan de resultaten uiterlijk eind dit jaar bekend worden.

De gevolgen zijn in ieder geval enorm voor de pluimveehouders die er direct mee te maken hebben, financieel en emotioneel. Direct als hun bedrijf nog op slot zit bijvoorbeeld; wel kosten, maar geen opbrengsten. Indirect als het vertrouwen in het Nederlandse ei voor langere tijd beschadigd is. De schadeschattingen variëren van € 33 miljoen tot € 150 miljoen voor de gehele sector. Per getroffen bedrijf kan dat oplopen tot meer dan € 200.000 schade.

Eigen verantwoordelijkheid

Naast alle begrip werd opgemerkt dat er wel een eigen verantwoordelijkheid is. Als er mensen zijn die diensten of producten aanbieden die wonderbaarlijk goed zijn, is enige gezonde argwaan noodzakelijk. Vertrouwen in aardige mannen met een goed verhaal en referenties die voorrijden in een busje met een IKB-logo erop, is niet genoeg. Zelfs niet als ze worden aanbevolen. Als blijkt dat ze een middel gebruiken dat verboden blijkt te zijn voor gebruik in de voedselketen, is een schandaal geboren. Dat geldt niet alleen voor het luizenmiddel fipronil, maar er zijn tal van andere voorbeelden denkbaar.

Sectorbelang

Die controle door de ondernemer op van alles en nog wat kan formeel zelfs verplicht zijn, ook als dat niet is beschreven in een kwaliteitssysteem. Aanvankelijk medeleven en begrip kan verdwijnen als sneeuw voor de zon, zeker in juridische procedures over aansprakelijkheid. Het is duidelijk dat vertrouwen niet goed genoeg is, controle is beter of zelfs verplicht. Dat is sectorbelang, maar zeker ook in het belang van elk bedrijf.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal