Boerderij: NVWA-topman zeer kritisch over pluimveehouders

26-09-2017
NVWA-topman Rob van Lint laat zich in een interview met de Volkskrant zeer kritisch uit over de pluimveehouders die fipronil hebben gebrukt. Hij zegt zich te hebben verbaasd over het gemak waarmee bedrijven ChickFriend inschakelden.

“Bloedluis is een irritante dierziekte die al jaren heel moeilijk is te bestrijden. En dan gelooft de sector in een wondermiddeltje”, zegt Van Lint in het interview. Hij wijst erop dat bekend was dat ChickFriend gebruikmaakte van het middel Dega-16. “Op de site van het CTGB kun je gewoon zien dat dat middel is verboden bij boerderijdieren. Hoe moeilijk kan het zijn? Dat is wat ik bedoel met het nemen van eigen verantwoordelijkheid.”

Alarmsignalen uit België

Van Lint relativeert de uitglijder van zijn collega Freek van Zoeren die in een tv-uitzending van Nieuwsuur zei dat mensen misschien maar beter even geen eieren konden eten. De verwarring die daardoor ontstond, is volgens Van Lint de volgende dag meteen rechtgezet. “En dat is wat het is.” Ook op de kritiek dat zo laat is ingegrepen na alarmsignalen uit België heeft hij weerwoord: ”Als wij bij elk signaal dat binnenkomt onmiddellijk bedrijven stilleggen, dan blijft er vrij weinig draaien in Nederland.” Volgens hem had ChickFriend de boekhouding niet op orde, waardoor meer tijd nodig was voor onderzoek.”

Volgens de inspecteur-generaal van de NVWA gaat bij crises de discussie altijd eerst over de rol van de toezichthouder, niet over de bedrijven waar het probleem is ontstaan. “Pluimveehouders moeten zich er ten volle van bewust zijn dat ze de voedselveiligheid niet in gevaar mogen brengen. Dat is in de fipronil-affaire niet goed gegaan.”

‘Pluimveehouders moeten zich er ten volle van bewust zijn dat ze de voedselveiligheid niet in gevaar mogen brengen’

Op de vraag of de NVWA na tips over fipronil-gebruik vorig najaar goed heeft gehandeld, verwijst hij naar het onderzoek dat daar naar gaande is onder leiding van Winnie Sorgdrager. “Met de wijsheid van nu zou ons bureau risicobeoordeling anders hebben geadviseerd”, geeft hij wel toe. Het onderzoek moet uitwijzen of toen wel de beste conclusie is getrokken.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal