OmroepGelderland: Pluimveehouders en dierenartsen hebben forse kritiek op communicatie NVWA

27-09-2017

Pluimveehouders en dierenartsen zijn niet te spreken over de communicatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de fipronilcrisis. De NVWA handelt warrig, zeggen meerdere pluimveehouders. Die ervaringen worden bevestigd door documenten die zijn ingezien door Omroep Gelderland, meldt de regionale omroep maandag 25 september.

De documenten zijn afkomstig van een boer die anoniem wil blijven. De pluimveehouder springt half september een gat in de lucht van vreugde: de NVWA laat telefonisch weten dat zijn stal wordt vrijgegeven. ‘Eindelijk weer inkomsten, brood op de plank, de eieren kunnen de markt op.’ Niet veel later volgt een mail waarin de NVWA bevestigt: ‘Hierbij hef ik het verbod op’.

Vervolgens komt er een nieuwe mail: ‘De opheffing van het afvoerverbod houdt niet direct in dat u eieren mag afvoeren en in de handel mag brengen.’

Brief op de mat
Het wordt onduidelijker als er na de tweede mail een brief verschijnt waarin de boer weer leest dat de eieren toch de markt op mogen. In deze brief van de NVWA staat: ‘…hef ik het afvoerverbod op. Dit betekent dat u de eieren weer van uw bedrijf mag afvoeren in de handel en buiten Nederland mag brengen.’

De boer baalt en weet niet of zijn eieren nu wel of niet voldoen, terwijl de laboratoriumtesten goed zijn. De eieren worden desondanks ook geweigerd door de eierhandelaar. Meerdere pluimveehouders bevestigen dat hun goedgekeurde eieren soms door eierhandelaren worden geweigerd. 

Controle bij plaatsen testkippen
Naast de tegenstrijdige mails zijn er ook andere voorbeelden van onduidelijke communicatie.

Zo vindt pluimveehouder Edwin van Remmen uit Varsselder dat de NVWA niet duidelijk is over het plaatsen van testkippen in een schoongemaakte stal. ‘Ik weet niet bij het plaatsen van de testkippen of er nu een dierenarts een controle moet uitvoeren of niet. De NVWA weet het niet,’ vertelt de boer. De verantwoordelijk dierenarts zegt dat ook hij daar geen duidelijkheid over krijgt van de NVWA. 

Crisisnummer 
Ook wordt er geklaagd over de slechte bereikbaarheid van de NVWA. Dierenartsen zeggen dat de autoriteit soms geen antwoorden kan geven op prangende vragen. Pluimveepraktijk De Achterhoek: ‘Stelselmatig horen we: we weten het niet, dat moeten we even navragen.’ Dierenarts Peter Wijnen van de praktijk vindt dat er een crisisnummer moet komen waarop de NVWA altijd bereikbaar is. 

De NVWA wil niet reageren en heeft een interview met Omroep Gelderland afgezegd. Bekijk een video waarin getroffen leghennenhouders Helmus Torsius en Edwin van Remmen en dierenarts Peter Wijnen aan het woord komen op de website van Omroep Gelderland

 

 
 

Inloggen op de ledenportal