Boerderij: Rabobank blijft positief over graanmarkt

27-09-2017

Rabobank houdt vast aan zijn vorige voorspelling dat de graanmarkten wat aantrekken op lange termijn.

Analisten van de Rabobank zijn positief gestemd in het maandelijkse rapport over de grondstoffenmarkt, Agri Commodity Markets Research, ondanks de grote tarwevoorraden in de wereld. De markt vertoont tekenen dat prijzen licht stijgen. Dat heeft deels te maken door de infrastructurele beperkingen in het Zwarte Zeegebied. Daarbij lijken Australische tarweopbrengsten tegen te vallen, met hogere prijzen als gevolg.

Wereldwijde tarwevoorraad record-groot
De wereldwijde voorraad van tarwe blijft op recordgrootte staan in seizoen 2017-’18. Desondanks is de verwachting dat de tarweprijs redelijk stabiel tot iets hoger uit kan vallen.

Toch staan de prijzen in Minneapolis wat onder druk, dat heeft te maken met een goede oogstverwachting in Canada. Egypte heeft het vertrouwen van graanhandelaren ondermijnd, voor het eerst sinds de ergot-saga, door verschillende ladingen te weigeren. Het aantal inschrijvingen op Egyptisch tenders neemt daardoor af, waardoor de prijzen stijgen. De laatste periode hebben landen uit het Zwarte Zeegebied voornamelijk tarwe aan Egypte geleverd. Rabobank-analisten verwacht dat het lastig wordt voor Rusland om aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen.

Licht stijgende prijs verwacht voor mais
Ook voor mais wordt vastgehouden aan de licht stijgende prijsverwachting voor de lange termijn. Op de korte termijn kan de maisprijs wat schommelen. Dat komt door wisselende opbrengstverwachtingen in de Verenigde Staten en onvoorspelbaar weer in Zuid-Amerika.

Sojabonen
De vraag naar sojabonen is sterker geworden, waardoor de huidige prijzen wat steviger staan ondanks het gestegen soja-areaal in de Verenigde Staten.

 
 

Inloggen op de ledenportal