Pluimveeweb: Topman NVWA verbaast over naïviteit van pluimveehouders

28-09-2017

Topman Rob van Lint van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbaast zich over de naïviteit van pluimveehouders. „Bloedluis is al jaren heel moeilijk is te bestrijden. En dan gelooft de sector in een wondermiddeltje. Het was bovendien bekend dat het bedrijf Chickfriend gebruikmaakte van het middel Dega-16. Op de site van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden kun je gewoon zien dat dat middel is verboden bij boerderijdieren."

Dat zegt Rob van de Lint dinsdag 26 september in de Volkskrant. „Met de wijsheid van nu hadden we anders geadviseerd in november 2016, toen de eerste tips over fipronil in pluimveestallen binnenkwamen”, stelt Van Lint. „Maar het is een illusie dat wij 100 procent voedselveiligheid kunnen garanderen. De NVWA kan niet alles doen. Het begint met de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Bij elke crisis gaat de discussie eerst over de rol van de toezichthouder, niet over de bedrijven waar het probleem is ontstaan. Pluimveehouders moeten zich er ten volle van bewust zijn dat ze de voedselveiligheid niet in gevaar mogen brengen. Dat is in de fipronilaffaire niet goed gegaan.”

Op de kritiek dat het na de eerste verzoeken uit België nog bijna een maand duurde voordat de NVWA een onderzoek instelde bij het servicebedrijf Chickfriend, stelt Van Lint: „Als wij bij elk signaal dat binnenkomt onmiddellijk bedrijven stilleggen, dan blijft er vrij weinig draaien in Nederland. De NVWA krijgt jaarlijks circa 18.000 signalen. Wij hadden nadere informatie nodig voor we verdere stappen tegen Chickfriend konden zetten. Helaas had het bedrijf de boekhouding niet op orde. Daardoor was er meer tijd voor ons onderzoek nodig dan anders het geval zou zijn geweest.”

Tekst:Tom Schotman & de Volkskrant

 
 

Inloggen op de ledenportal