Boerderij: NVWA verbiedt ‘vleesnamen’ Vegetarische Slager

03-10-2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil dat de Vegetarische Slager een groot aantal van zijn productnamen aanpast. De namen zouden misleidend zijn en tot verwarring leiden.

Volgens woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA zijn productnamen als gehacktbal, visvrije tonyn, kipstuckjes, rul gehackt, boterhamworst, kip-shoarma en gerookte speckjes in strijd met de wet. De namen worden gebruikt voor producten die niet aan de verwachtingen voldoen die de namen oproepen, hetgeen bij wet verboden is. Dat gehakt en spekjes met ‘ck’ geschreven worden doet daar niets aan af, aldus de NVWA.

Dat de autoriteit in dit geval de Vegetarische Slager aanspreekt en niet andere producenten van vegetarische producten die soortgelijke ‘vleesnamen’ gebruiken, heeft met de procedure te maken. “We hebben een klacht gehad over de Vegetarische Slager, daarom zijn we daar ingedoken”, aldus Mastenbroek.

Geen breed onderzoek opgezet
“Het gaat hier om misleiding en niet om een gevaar voor de volksgezondheid, daarom is er geen breed onderzoek opgezet en spreken we ons alleen uit over deze klacht tegen de Vegetarische Slager. Mochten er klachten over andere bedrijven komen, dan zal de NVWA op dezelfde manier handelen. Anderen kennen de regels ook, het is een verantwoordelijkheid van bedrijven om geen misleidende namen te gebruiken.”

Uit welke hoek de klacht komt wil de NVWA niet zeggen. “We zeggen nooit wie de klager of klagers zijn.”

‘Politiek gemotiveerde actie’
Volgens Niko Koffeman, mede-oprichter van de Vegetarische Slager, moet de vleeslobby hier wel achter zitten. Volgens Koffeman is hier sprake van een ‘politiek gemotiveerde’ actie. Koffeman verbaast zich erover dat andere vegetarische producenten zoals Vivera en Good Bite, met vergelijkbare namen voor hun producten, daarop niet worden aangesproken.

De Vegetarische Slager krijgt van de NVWA tot maart 2018 de tijd om de namen te aan te passen. Op de gevolgen als dat niet zou gebeuren, wil de autoriteit niet ingaan. “Het gaat nu om een schriftelijke waarschuwing, het is nog te vroeg om over mogelijke boetes te praten.”

Strengere regels
De regels over productnamen zijn de laatste jaren strenger geworden. Vijf jaar geleden wees de NVWA een klacht van de pluimveesector nog af. Ze maakten bezwaar tegen het gebruik van de naam kip in de vegetarische producten. Destijds mocht de Vegetarische Slager zijn vleesvervangende producten toch blijven verkopen onder de namen kipstukjes, gehaktbal en spekblokjes.

In juni 2017 bepaalde het Europese hof al dat sojaproducten in het vervolg geen zuivelnamen meer mogen krijgen. Zuiver plantaardige producten mogen niet op de markt worden gebracht met woorden als melk, room, boter, kaas of yoghurt op het etiket.

 
 

Inloggen op de ledenportal