Pluimveeweb: Gedupeerde pluimveehouder: 'Ik ga ander werk zoeken'

09-10-2017

„Ik ga ander werk zoeken”, zegt de radeloze leghennenhouder Edwin van Remmen uit het Achterhoekse Varsselder. De Achterhoeker heeft besloten voor de tweede keer kippen te gaan ruimen. De vorige keer liet hij 55.000 kippen ruimen, aankomende week worden de andere kippen gedood. „Ik moet wel, de kosten lopen door en de concentratie fipronil in de eieren blijft vijf keer zo hoog als toegestaan”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.

De leghennenhouder heeft straks nog veertig kippen over die scharrelen in zijn net schoongemaakte stal. Deze ‘testkippen’ of wel verklikkerkippen worden over twee weken geslacht en dan zal blijken of de stal fipronil vrij is. Pas als deze uitslag binnen is, kan Van Remmen nieuwe kippen bestellen.

Van Remmen: „Ik ga werk zoeken, er is nu even hier niks te doen.” Hij heeft zijn cv al naar één bedrijf opgestuurd. „Ik heb in de mengvoederindustrie gewerkt, misschien dat ik daar aan het werk kan. Of als heftruckchauffeur, maar dan moet ik eerst een certificaat halen.”

Koortsklachten

Van Remmen geeft aan dat hij ziek is. Hij heeft koortsklachten.  „Ik ben nooit ziek, het lijkt wel of het er nu allemaal uit komt”, verzucht Van Remmen. „Ik zie er nu niet uit, het doet veel met me. Ik heb geen weerstand meer na het ploeteren in de stal.”

Ook Martijn van Veldhuizen uit Lunteren heeft zijn kippen geruimd, 13.000 kippen heeft hij laten ruimen. „Als we honger hadden, dan was dit nooit gebeurd. Ik kon niet anders, omdat de overheid absurde regels stelt”, zegt Van Veldhuizen. „Gezonde kippen en eieren vernietigen, dit is niet meer uit te leggen aan mijn kinderen”, zegt de geëmotioneerde pluimveehouder. „Dit is gewoon dramatisch. Dit wil je niet nog een keer meemaken. Je hele wereld stort in.”

Hij gaat verder: „Je doodt gezonde dieren. Waar we elke dag voor zorgen. Dat breken ze bij je enkels af. En zie maar hoe je ervan afkomt. En je hoort het ook van anderen. Bij hen komt het ook niet goed. En het gaat om zo’n klein beetje fipronil.”

Video

Lees het complete artikel op de website van Omroep Gelderland. Bekijk de video van Omroep Gelderlander hieronder.

Tekst:Tom Schotman & Omroep Gelderland

 
 

Inloggen op de ledenportal