Boerderij: Vogelgriep Italië nog niet uitgedoofd

09-10-2017
De vogelgriep-epidemie in Italië is nog niet voorbij. De Italiaanse voedselautoriteit IZSV meldde afgelopen weekend nieuwe besmettingen op 2 pluimveebedrijven.

Het ging om een leghennenbedrijf met circa 1 miljoen scharrelhennen in de provincie Ferrara en een vleeskuikenbedrijf met 13.040 kuikens van 43 dagen oud in de provincie Vicenza. Vorige week werd ook nog H5 geconstateerd bij een dode wilde (stand)vogel.
Sinds eind juli zijn er bijna 30 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, type H5N8, geweest in Italië. Ook in de rest van Europa is het virus sporadisch nog aangetroffen in de zomermaanden.

Vorige week werd ook nog H5 geconstateerd bij een dode wilde (stand)vogel.
Sinds eind juli zijn er bijna 30 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, type H5N8, geweest in Italië.

‘Niet verrassend’ dat epidemie nog voortduurt

Hoewel dat ongebruikelijk is in die tijd van het jaar, gezien de weersomstandigheden, noemde hoogleraar Arjan Stegeman (voorzitter van de deskundigengroep die de overheid adviseert bij dierziekten) de nog voortdurende epidemie niet verrassend in een interview met Boerderij, afgelopen maand. Doordat het virus zich afgelopen winter ver verspreidde, duurt het ook langer voordat het weer uit het milieu verdwijnt. De vraag is met name of de huidige uitbraken inderdaad nog de restanten zijn van de epidemie van vorige winter, of dat het virus weer opnieuw opleeft.

De vraag is met name of de huidige uitbraken inderdaad nog de restanten zijn van de epidemie van vorige winter, of dat het virus weer opnieuw opleeft.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal