Pluimveeweb: Balans na 12 weken fipronil crisis

12-10-2017

In Barneveld was woensdagavond 11 oktober een bijeenkomst voor fipronil gedupeerde pluimveehouders. Na twaalf weken fipronil crisis leven nog minimaal 267 pluimveehouders in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf en toekomst. De actie 'Boenen bij de boeren' gaat praktische hulp bieden bij de crisis.

De avond voor gedupeerde fipronil pluimveehouders, georganiseerd door LTO Gelderse Vallei, gemeente Barneveld, vond plaats in Barneveld. „Dit was de tweede bijeenkomst met als doel om te delen waar we nu staan. Een goede bijeenkomst met een positieve sfeer,” zegt Bertil Rebel, woordvoerder gemeente Barneveld.

Individuele coaching
„Het Meldpunt Fipronil voldoet duidelijk aan de behoeftes. Er worden nog steeds veel vragen gesteld. We merken dat er ook andere typen vragen komen op het mentale vlak. Daarvoor hebben we coaches ingezet,” aldus Bertil Rebel.
Jan Workamp, van het meldpunt fipronil vertelde de laatste stand van zaken. Samen met de GD kijkt PEC naar individuele gevallen en geven een zo goed mogelijk advies wat de opties voor het desbetreffende bedrijf zijn.

Onder leiding van Monique van Kiefte is het sociale team actief. Zij kunnen pluimveehouders in deze crisistijd aan de keukentafel helpen en zijn bereikbaar via het Meldpunt.
„Het was een goede bijeenkomst maar het is erg om te zien hoe murf en moedeloos de gedupeerde pluimveehouders zijn. Het is frusterend dat er niets gebeurd en de politiek de andere kant uitkijkt. Er zijn nu nog steeds 267 geblokkeerde pluimveehouders. In de een op een gesprekken hoor je schrijnende gevallen,” aldus een van de aanwezige bestuurders. Het aantal getekende petities voor steun aan de fipronil gedupeerde pluimveehouders valt tegen. Dat moet zou hoger moeten zijn zodat de sector het maatschappelijke en politieke debat kan beïnvloeden voor financiële en emotionele steun.

Boenen bij de boeren
Vrijwilligers uit de gemeente Barneveld en omgeving hebben een vrijwiligersactie opgezet: ‘Boenen bij de boeren’. De actie werd woensdagavond tijdens een bijeenkomst van gedupeerde pluimveehouders in Barneveld gelanceerd. ´Boenen bij de boeren´ is een initiatief van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Woudenberg en Wageningen in samenwerking met LTO Gelderse Vallei, NVP en het Poultry Expertise Centrum/ Meldpunt Fipronil.

Pluimveehouders en vrijwilligers kunnen zich via de site aanmelden voor hulp bij de schoonmaak.  „Aan elke pluimveehouder die hulp nodig heeft, wordt een team van vrijwilligers gekoppeld. Zij gaan samen met een voorman aan de slag,” zegt Bertil Rebel, woordvoerder van de actie.

„De actie werd goed ontvangen. Van oudsher zijn wij een regio met zorg voor elkaar. We hopen dat mensen tijd vrij willen maken om mee te doen aan deze actie,” aldus de woordvoerder van gemeente Barneveld en van de actie ‘Boenen bij de boeren’.

Tekst:Monique van Loon

 

 
 

Inloggen op de ledenportal