Pluimveeweb: Innovaties gezocht in legpluimveehouderij

12-10-2017

Leghennenhouders met innovatieve ideeën kunnen deze delen met Dutch Future Egg, het nieuwe open innovatieplatform voor de legpluimveesector.

„Leghennenhouders moeten meer marge overhouden aan de verkoop van eieren”, zegt Noud Janssen één van de initiatiefnemers van Dutch Future Egg. „Leghennenhouders kunnen hun innovaties bij ons aandragen zodat wij ze kunnen helpen deze te ontwikkelen”, zegt Janssen.

Het project is ontstaan om op boerderijniveau meerwaarde aan het ei te geven. Het doel van het project is het ontwikkelen van nieuwe productmarktcombinaties voor de legpluimveehouder. „Je kunt denken aan de ontwikkeling van nieuwe eiproducten zoals een eidrank of eispread. Leghennenhouders zouden op hun eigen bedrijf eieren kunnen verwerken en deze nieuwe producten kunnen produceren zodat ze meer marge overhouden”, licht Janssen toe.

Nu zijn er al leghennenhouders die eilikeur zoals advocaat op hun eigen bedrijf produceren. Volgens Janssen zijn er echter veel meer kansen voor nieuwe eiproducten.

Verwerking op bedrijfsniveau

Het verwerken van eieren op bedrijfsniveau kan volgens Janssen voordelen bieden. „Machines om eieren mee te verwerken op kleine schaal zijn veel goedkoper dan pakweg tien jaar geleden. Een gerobotiseerde verwerkings-, verpakkings- en breekunit kan interessant zijn voor een leghennenhouder.”

Voor het project Dutch Futue Egg is een consortium opgericht met de projectpartners: Vencomatic Group, Noah, TU Eindhoven, HAS Hogeschool, Omnivoor, Dataleaf, Product Experience en Kokreateur. Het project Dutch Future Egg wordt mede gefinancierd door de EU en de provincie Noord-Brabant.

Meld innovaties aan

Dutch Future Egg is een open platform aan het creëren zodat iedereen, die een bijdrage kan leveren aan het ei van de toekomst, kan aansluiten om ideeën uit te wisselen en uit te werken. Hier wordt volgens de initiatiefnemers vertrouwelijk mee omgegaan. „Heeft u ideeën? Neem contact op met Dutch Future Egg”, zegt Janssen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal