Boerderij: Laagpathogene vogelgriep in Zeeland

13-10-2017

Op een pluimveebedrijf in Sint Philipsland in Zeeland is laagpathogene vogelgriep van het type H5N2 vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdagmiddag bevestigd.

Koepelorganisatie Avined meldde eerder vandaag al dat het waarschijnlijk om een laagpathogene variant van het vogelgriepvirus ging, omdat er geen klinische verschijnselen bij de kippen waren hoewel die er wel zijn geweest. De voeropname en eierproductie waren eerder teruggelopen.

Ruiming
Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden alle 42.000 legkippen op het bedrijf geruimd. Het gaat om een legpluimveebedrijf met vrije uitloop. Binnen een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven. Zij mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel vervoeren. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Pluimveearm gebied
De besmetting kwam aan het licht via het early warning-systeem voor vogelgriep, waarvoor enkele keren per jaar monsters worden genomen. Het bedrijf bevindt zich een pluimveearm gebied.

Avined doet een beroep op pluimveehouders en erfbetreders om alle noodzakelijke hygiënemaatregelen goed en voortdurend te blijven naleven. “Het voorkomen van een besmetting is altijd beter (en goedkoper) dan bestrijden”, aldus de organisatie in een nieuwsupdate.

 
 

Inloggen op de ledenportal