Boerderij: USDA verwacht recordeindvoorraad tarwe

13-10-2017

In de nieuwe Wasde-prognose voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie USDA een grotere tarweopbrengst wereldwijd.

De verwachte wereldproductie komt 6,3 miljoen ton hoger uit op 751 miljoen ton. Dat brengt de eindvoorraad op een record van 268 miljoen ton. In de vorige prognose ging het USDA nog uit van een eindvoorraad van 263 miljoen ton voor seizoen 2017-‘18.

De stijgende tarweproductie in Rusland, EU en India compenseert de tegenvallende oogst in Australië. De Russische tarweopbrengst voor seizoen 2017-’18 is met 1 miljoen ton verhoogd naar een nieuw record van 82 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig seizoen haalde Russische akkerbouwers nog 72,5 miljoen ton van het land.

Frankrijk laat EU-productie tarwe stijgen
De tarweproductie in de Europese Unie is met 2,2 miljoen ton toegenomen naar 151 miljoen ton, voornamelijk door hogere opbrengsten in Frankrijk.

Het weer is ongunstig in Australië, waardoor de oogst is verlaagd met 1 miljoen ton naar 21,5 miljoen ton. Het droge weer in het oosten van het land zorgt voor tegenvallende opbrengsten, waardoor de Australische tarweproductie kan uitkomen op de laagste opbrengst sinds seizoen 2008-’09.

De tarweproductie in de Europese Unie is met 2,2 miljoen ton toegenomen naar 151 miljoen ton, voornamelijk door hogere opbrengsten in Frankrijk.

Eindvoorraad mais omlaag
Voor mais verwacht het USDA een lichte productiestijging, maar de eindvoorraad is met 1,5 miljoen naar beneden bijgesteld. De wereldwijde eindvoorraad mais wordt op 201 miljoen ton geschat. In de Verenigde Staten wordt juist een flinke opbrengst mais verwacht van bijna 363 miljoen ton. De verlaging van de eindvoorraad wereldwijd komt door een negatieve aanpassing van de Chinese eindvoorraad. De eindvoorraad mais voor seizoen 2017-’18 in China daalde met ruim 2 miljoen ton naar 79 miljoen ton.

Minder soja
De sojabonenopbrengst in de Verenigde Staten is verrassend verlaagd. Daardoor komt de sojaproductie wereldwijd 0,5 miljoen ton lager uit, op bijna 348 miljoen ton.

 
 

Inloggen op de ledenportal