NieuweOogst: Pluimveehouder blij met extra handjes bij schoonmaken stal

18-10-2017

Tientallen vrijwilligers hebben zich aangemeld om na de fiproniluitbraak de stallen van pluimveehouders in de Gelderse Vallei schoon te maken. Dat doen ze onder de vlag van 'Boenen bij de boeren'.

Volgens Bertus van de Heg van LTO Noord Gelderse Vallei hebben de ontwikkelingen rond de fipronilbesmetting van pluimveebedrijven grote impact op de agrarische sector in de regio. 'De boeren kunnen het of niet meer betalen of ze kunnen het zelf niet meer opbrengen. En dan is het wel heel fijn als er vrijwilligers zijn die die boeren willen ondersteunen.'

Scholieren van agrarische opleidingen in Gelderland hielpen afgelopen vrijdag bij een pluimveehouderij in Lunteren om de schuur fipronilvrij te maken. Zij kwamen de pluimveehouder ondersteunen bij het verwijderen van mest, zodat de boer later de grond later die dag kon reinigen.

Fipronil
'Het punt is, de stal moet eerst schoon zijn, voordat je een behandeling kan doen. En het schoonmaken, daar strookt het nu vaak op. Overdag lopen de kippen vrij in de stal. Alles wordt vies. En dat moet gewoon ff verwijderd en schoongemaakt. En als het schoon is, dan kan de behandeling plaats vinden om het fipronil af te breken.

Landelijk zijn er nog ruim zeshonderd stallen die niet zijn vrijgegeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een groot deel van deze stallen staan in de regio Gelderse Vallei. Diederik Besselink is één van de leerlingen die op het pluimveebedrijf komt helpen. 'Het is gewoon zwaar en slecht werk. Dat geef ik eerlijk toe. En heel eerlijk gezegd is het wel voordeel dat we met een paar man bezig zijn, want zelf doe je er niet zoveel meer aan.'

Op de website boenenbijdeboeren.nl kunnen pluimveehouders aangeven dat zij hulp nodig hebben. Vrijwilligers kunnen zich tevens aanmelden om een boer in de omgeving te helpen.

 
 

Inloggen op de ledenportal