Pluimveeweb: ILT-uitbraken in Midden-Nederland

17-10-2017

Sinds juli dit jaar is er in de pluimveehouderij sprake van een verhoogd aantal uitbraken van Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT), met name in de regio Midden-Nederland.

Begin augustus is een bijeenkomst georganiseerd met dierenartsen en opfokkers betrokken bij bedrijven in die regio. Maatregelen om uitbraken te beperken en voorkomen zijn besproken en pluimveehouders zijn geïnformeerd. Ondanks deze verhoogde alertheid zijn sindsdien nog een aantal uitbraken vastgesteld in de regio Midden-Nederland, in september en oktober. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren maandag 16 oktober in een update.

Dieren die eenmaal met ILT-virus zijn besmet, blijven het virus levenslang uitscheiden. Bovendien blijft het ILT-virus minimaal een week besmettelijk in mest en drie tot tien weken in kadavers. De preventie van ILT ligt in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast dient het opzetten van een pas gevaccineerd koppel op een bedrijf met onbeschermde dieren te worden vermeden.

Vaccinatie

In geval van een uitbraak kan een noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren plaatsvinden. De vaccinatie dient bij voorkeur met oogdruppel te gebeuren. Oogdruppelvaccinatie geeft bescherming na een dag of vijf. Een water- of sprayvaccinatie werkt minder goed en is langzamer in de opbouw van bescherming (grofweg een week trager) en het vaccin kan gaan spreiden en problemen veroorzaken binnen het koppel of zelfs daarbuiten. Bij een hoge besmettingsdruk is het advies twee keer te vaccineren (oogdruppel): op drie à vier weken en op 12 tot 14 weken leeftijd.

Kaartje

Bekijk hier een kaartje van het aantal gemelde uitbraken van ILT. Zie voor meer informatie over ILT de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

 

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal