Pluimveeweb: Nog 84 procent fipronil bedrijven op slot

19-10-2017

Drie maanden na het begin van de fipronilcrisis heeft 84 procent van de getroffen pluimveehouders nog altijd stallen die geblokkeerd zijn door de NVWA. Slechts 58 van de 361 pluimveebedrijven die dicht moesten omdat er fipronil is gebruikt, zijn weer volledig in bedrijf. De economische schade voor de sector loopt daardoor nog altijd op.

Dat schrijft de NOS woensdag 18 oktober. Fipronil blijkt moeilijker te verwijderen dan gedacht. Volgens onderzoeker Christiaan ter Veen van de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben sommige boeren hun bedrijven inmiddels tientallen keren schoongemaakt. „Bij de eerste keer schoonmaken gaat de fipronil-waarde hard naar beneden. Maar het is ontzettend lastig om de fipronil in de omgeving naar nul te krijgen. En zolang fipronil in de stal blijft zitten, blijft het ook terechtkomen in de eieren en de kippen”, zegt Ter Veen tegen de NOS.

Verklikkerkippen
De Gezondheidsdienst voor Dieren raadt pluimveehouders aan om waterstofperoxide en soda te gebruiken. Voor pluimveehouders die hun bedrijven niet geruimd hebben is dat lastig, omdat je die middelen niet in hoge concentraties mag gebruiken in een volle stal met kippen.

Boeren die wel geruimd hebben lopen tegen het probleem aan dat de NVWA de stal pas kan vrijgeven als het vlees of de eieren van de nieuwe kippen zijn getest. Die lopen dus ook nog het risico dat de nieuwe kippen opnieuw worden afgekeurd, en zitten lang in onzekerheid. Veel boeren zetten daarom een klein aantal ‘verklikkerkippen’. Als die ondanks het schoonmaken toch nog besmet raken, blijft de schade beperkt.

 
 

Inloggen op de ledenportal