Pluimveeweb: 'Enorm opgelucht dat blokkade is opgeheven'

20-10-2017

Leghennenhouders Johan en Gerda Briene uit Notter (OV) zijn enorm opgelucht dat de blokkade voor hun bedrijf donderdag 19 oktober door de NVWA is opgeheven. „Het water stond ons tot aan de lippen. Dit is een enorme opluchting. We kunnen weer gaan opbouwen en het financiële gat proberen te gaan dichten”, zegt Johan tegen RTV Oost.

Waarschijnlijk mogen de Overijsselse leghennenhouders volgende week weer eieren afleveren, mits hun eigen waarden ook goed zijn. En daar hebben ze vertrouwen in.

„We zitten nu in een stukje ‘niemandsland’ waarbij monsters moeten aantonen dat we onder 0,005 zitten. We hadden zelf al monsters ingestuurd, maar donderdag 19 oktober kwam een koerier namens de eierhandel een monster ophalen. En de eierhandel erkent alleen de uitslag van dat monster”, legt Gerda uit.

Door de hennen acht weken te ruien, wist Briene het fipronilgehalte in de eieren te verlagen. Ze maakten de stal elke vijf dagen schoon. Iedere keer haalden ze alle mest eruit en behandelden ze de vloer met waterstofperoxide.

„We moesten steeds op ons banksaldo kijken of we genoeg geld hebben om de kippen eventueel te laten vergassen”, zegt Gerda. „We moeten wel de keuze houden om desnoods te kunnen ruimen.” De overheid zou de getroffen pluimveehouders volgens haar moeten steunen. „Wij kunnen hier helemaal niks aan doen”, zegt Gerda.

Lees het complete artikel op de website van RTV Oost.

Tekst:Tom Schotman & RTV Oost

 
 

Inloggen op de ledenportal