Boerderij: Prijs kooi-eieren boven tientje

23-10-2017

De eierprijzen zitten flink in de lift. In heel Europa is door de fipronil-affaire een tekort aan eieren ontstaan.

Voor 100 kooi- of scharreleieren staat de richtprijs van de NOP inmiddels boven € 10. En de top is nog niet bereikt. Met een zelfvoorzieningsgraad die in Europa inmiddels onder de 100% ligt, gaat de prijsstijging nog wel even door.

Eiertekort houdt aan
De voedingsmiddelenindustrie heeft hard eieren nodig. Seizoensmatig worden nu veel producten gemaakt waarin ei is verwerkt. Het ontbreekt echter aan genoeg legkippen en dus is deze grondstof slechts beperkt voorhanden. Bedrijven zijn daarom op zoek naar alternatieven, maar die zijn moeilijk te vinden. Kooi-eieren zullen hierdoor nog fors duurder worden.

Zeker nu blijkt dat de stallen bijzonder moeilijk schoon van fipronil te krijgen zijn, zal het eiertekort nog lang aanhouden. En zelfs als de stallen na de vaak veelvuldige schoonmaakbeurten weer bevolkt kunnen worden, duurt het nog een maand of vier voor het pluimvee aan de leg is.

Fipronil-drama
Al met al is de eiermarkt oververhit geraakt en de temperatuur zal voorlopig nog blijven oplopen. Prijzen schieten richting het niveau dat in 2012 werd bereikt tijdens het ombouwen van de kooien (€ 12). Een en ander vertaalt zich nu in hogere eierprijzen in supermarkten, die waarschijnlijk niet zonder komen te zitten. Maar voor hen die langetermijnafspraken omtrent de prijs hebben gemaakt, is het duur ingekochte ei niet een op een door te berekenen aan de afnemer. Brekerijen bijvoorbeeld ondervinden van deze constructie enorme hinder.

Het hele fipronil-drama kost de sector rond € 70 miljoen, meldden onderzoekers van Wageningen University & Research onlangs.

 
 

Inloggen op de ledenportal