Boerderij: Eierprijzen blijven stijgen

23-10-2017

Het is en blijft nog wel even een eentonig verhaal op de eiermarkt: zolang je eieren kunt leveren, ben je spekkoper.

De noteringen voor alle soorten blijven stijgen. En aan die prijsstijgingen komt voorlopig geen eind. Voor hen die het bedrijf noodgedwongen stil hebben liggen, blijft het daarentegen een hard gelag.

De handel heeft met het geringe aanbod hooguit eieren genoeg om de vaste klanten te bedienen. Maar de vraag is veel groter. De verwerkende industrie is naarstig op zoek naar de grondstof die voor veel voedingsmiddelen wordt gebruikt: het ei.

Meer vraag uit Duitsland
Daarnaast wordt voor komende week wat meer vraag vanuit Duitsland verwacht. Het land viert op 31 oktober de Reformatiedag, een officiële feestdag in diverse deelstaten, en op 1 november Allerheiligen. Feestdagen zijn doorgaans goed voor extra vraag naar eieren door de consument. Mede hierdoor worden voor volgende week weer prijsstijgingen verwacht.

De grote vraag en het geringe aanbod zorgden ook deze week voor hogere eierprijzen. Voor scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram ging de NOP2.0-richtprijs voor 100 stuks met 39 cent omhoog naar € 10,90. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in dezelfde gewichtsklasse steeg zelfs met 87 cent en kwam hierdoor boven de € 10 uit. Voor 100 van deze eieren staat de teller inmiddels op € 10,03.

Prognose: hogere noteringen

 
 

Inloggen op de ledenportal