Boerderij: Uitvoering blijft bij EZ, inspectie naar LNV

26-10-2017
Landbouwminister Carola Schouten verantwoordelijk voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Dit artikel is geüpdatet met een kader op donderdag 26 oktober om 12:30 uur.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijft bij het ministerie van Economische Zaken, in het nieuwe kabinet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat genoemd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt onder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat blijkt uit de portefeuilleverdeling van ministers en staatssecretarissen, die formateur en beoogd premier Mark Rutte in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer heeft bekend gemaakt.

Beleidsterreinen Schouten

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft volgens het overzicht het voortouw op de volgende beleidsterreinen en organisaties:

 

  • landbouw
  • visserij
  • natuur (onder andere biodiversiteit)
  • voedselkwaliteit
  • regie aanpak regionale knelpunten en regionale deals
  • dierenwelzijn
  • kwekersrecht
  • Dienst Landelijk Gebied
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Caraïbische landen

Schouten doet in overleg met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de coördinatie over de zogenoemde regionale enveloppe van het Europees Ontwikkelingsfonds. De regionale enveloppe is de Europese steun voor onder andere Caraïbische landen.

Groen onderwijs

Het groen onderwijs gaat naar minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en niet naar minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Het groene wetenschappelijk onderzoek (Wageningen Universiteit en Research) valt ook onder minister Van Engelshoven.

Topsectorenbeleid

Gewasbescherming buiten de landbouw valt onder de staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor Infrastructuur en Waterstaat. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wordt verantwoordelijk voor het topsectorenbeleid, waaronder de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de topsector Agri & Food.

Foutje: DLG komt niet terug

De Dienst Landelijk Gebied, die in het takenpakket van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was opgenomen, komt toch niet terug. Dit was een foutje in de bijlage bij het verslag van formateur Mark Rutte over de vorming van het nieuwe kabinet.

DLG werd in 2015 opgeheven nadat de taken en mensen waren overgedragen naar de provincies en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Dat DLG nu toch in de portefeuilleverdeling was terechtgekomen, wordt door het ministerie van Economische Zaken beoordeeld als ‘een foutje’ dat wordt hersteld. DLG wordt niet heropgericht en nieuw leven ingeblazen.

Volg de ontwikkelingen omtrent het regeerakkoord.   
 
 
 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal