Boerderij: Stemming op eiermarkt nog altijd vast

27-10-2017

De industrie blijft aan de eieren trekken, het aanbod is nog steeds niet toereikend.

Dit is al weken te zien aan de prijzen. Aangezien ook in Frankrijk de noteringen bijzonder hoog zijn, is het, hoewel vreemd, nauwelijks verwonderlijk dat de prijs voor kooi-eieren gelijk is aan die voor witte scharreleieren. Of die witte scharreleieren wel op de juiste waarde worden geschat, staat hierdoor ter discussie.

Afgelopen week zorgde het tekort aan eieren ervoor dat de noteringen nog hard stegen. De noteringen voor witte scharreleieren en kooi-eieren van 62/63 gram gingen met 92 cent omhoog. De NOP-richtprijs voor 100 stuks staat voor beide op € 10,95. De prijs voor bruine scharreleieren is inmiddels de € 11 gepasseerd. Voor 100 van deze eieren met een gewicht van 62/63 gram is de NOP2.0-richtprijs € 11,32.

Aanbod neemt voorzichtig toe
Ondertussen komen er pluimveehouderijen terug in bedrijf na sluiting vanwege fipronil. Hierdoor neemt het aanbod aan eieren voorzichtig toe en dat merkt de handel ook. Voor de prijzen betekent dit dat de stijging waarschijnlijk zal afvlakken, maar van prijsdalingen is voorlopig geen sprake.

 
 

Inloggen op de ledenportal