Pluimveeweb: Tonnen schade voor fipronil getroffen leghennenhouders

02-11-2017

De gemiddelde schade per volwaardig bedrijf met scharrelhennen varieert van 39.000 euro bij alleen een blokkade, tot 120.000 euro bij blokkade en ruien, 203.000 euro bij blokkade en vroegtijdig doden en 361.000 euro bij blokkade en vroegtijdig doden na ruien. De schade voor een volwaardig bedrijf met vrije uitloop en biologische kippen ligt lager, voor bedrijven met koloniehuisvesting hoger.

Dat blijkt uit berekeningen van pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research. De schadebedragen per bedrijf hebben direct invloed op de liquiditeitspositie van de getroffen leghennenbedrijven. Voor de fipronilaffaire beschikten de meerderheid van deze leghennenbedrijven over enige financiële reserves. Als gevolg van de economische schade staat de kasstroom in meer of mindere mate onder druk, afhankelijk van de maatregel die het bedrijf heeft genomen. Voor het merendeel van de getroffen bedrijven geldt dat er geen opgebouwde financiële buffers meer zijn na het nemen van maatregelen.

De totale directe schade voor de gehele eierketen door het gebruik van fipronil die nu gekwantificeerd kan worden ligt in de ordegrootte van 65 tot 75 miljoen euro. Daarnaast wordt de directe schade voor de supermarkten geschat op 7 à 8 miljoen euro.

Hoger dan in augustus

De schade ligt voor circa 35 tot 45 miljoen euro bij de leghennenhouders, voor circa 15 tot 20 miljoen euro bij de eierpakstations, 5 tot 10 miljoen euro bij eiproductenindustrie en circa 2 tot 2,5 miljoen euro bij de broederijen/opfok.

De totale schade is hoger dan de in augustus 2017 geraamde schade omdat nu ook effecten bij de eierpakstations, eiproductenindustrie en broederijen/opfok zijn geraamd. Ook is de schade van de maatregel vroegtijdig doden na ruien gekwantificeerd, omdat deze in de praktijk nu ook wordt toegepast.

‘Totale schade is veel hoger’

Op de schadeberekeningen van Peter van Horne van Wageningen Economic Research is kritiek vanuit de sector. „De totale schade door de fipronilaffaire in Nederland ligt veel hoger dan de geschatte 65 tot 75 miljoen. De inkomensderving van pluimveehouders is niet meegenomen in het rapport”, stelt consultant Jan Brok. „Ook is enkel de schade tot en met 22 september berekend, terwijl we nu al ruim een maand verder zijn.” 

Wanneer gedupeerde pluimveebedrijven weer normaal in bedrijf zijn, kan de werkelijke schade volgens Brok pas berekend worden. Hij durft nu nog niet te zeggen hoe hoog de totale schade is.

Tekst:Tom Schotman & Wageningen Economic Research

 
 

Inloggen op de ledenportal