Boerderij: Saldi legpluimveebedrijven fors omhoog door fipronil

02-11-2017
De saldi van leghennenbedrijven was in september bijna anderhalf keer zo hoog als in augustus. Dit blijkt uit de Barometer van Wageningen Economic Research.

Een standaard legkippenbedrijf met 55.000 scharrelhennen behaalde in september een saldo van € 50.805, € 41.000 meer dan in september vorig jaar. Dit hoge saldi is te danken aan de hogere eierprijs, door de eierschaarste als gevolg van de fipronil-affaire.

Wageningen Economic Research schrijft in de toelichting op de cijfers dat circa een kwart van de Nederlandse legpluimveebedrijven door de fipronil-crisis in meer of mindere mate is getroffen, sinds eind juli. De overige bedrijven hebben niet de lasten van de lagere eierproductie, maar wel de baten van de sterk gestegen eierprijzen, aldus het instituut.

64% meer saldo dan gemiddeld

Over de eerste negen maanden is het saldo van een standaard leghennenbedrijf € 267.252. Dat is ruim € 104.000 (64%) meer dan het gemiddelde saldo in de afgelopen tien jaar in de eerste drie kwartalen.

De vleeskuikenbedrijven moeten het dit jaar met een kleiner saldo doen dan gemiddeld in voorgaande jaren. In de eerste negen maanden is het saldo van een standaardbedrijf met zo’n 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde € 173.096. Dat is ruim € 42.000 (19,8%) minder dan het gemiddelde in de laatste tien jaar, in de eerste drie kwartalen. Volgens het Wageningse instituut hebben de vleeskuikenhouders te maken met lagere opbrengsten bij ongewijzigde kosten.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal