Pluimveeweb: Eierprijs nadert rap niveau van 12 euro

03-11-2017

De zeer snelle prijsstijging van eieren in de afgelopen weken zet deze week onverminderd door. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt deze week met 0,32 euro naar 11,64 euro per 100 stuks. Als gevolg van de fipronilaffaire is er nog steeds een groot tekort aan eieren ten opzichte van de vraag.

Het huidige prijsniveau van 11,64 euro is een nieuw record. Het record voor de fipronilaffaire dateert van december 2009 met 10,32 euro per 100 stuks. Dat was nog de oude NOP-notering zonder toeslagen. Inclusief die toeslag kwam de prijs toen ongeveer op bijna 11,00 euro uit, schrijft freelance landbouwredacteur Der Klein Kranenberg op LinkedIn.

„Waar de eierprijs eind dit jaar op uitkomt is de grote vraag. Meestal bereikt de opbrengst in december het hoogtepunt van het jaar als gevolg van de bakactiviteiten in die periode. Dat kan dus nog wat beloven voor leghennenhouders. Tenminste als zij fipronilvrije eieren kunnen leveren. Van de huidige recordprijzen kunnen bedrijven, die nog niet vrij van de gifstof zijn, niet profiteren. De één zijn dood, is de ander zijn brood, geldt in hoge mate. Dat was bij varkenshouders ook het geval in 1997 tijdens de periode met uitbraken van varkenspest”, analyseert Klein Kranenberg.

Zowel de NOP richtprijs voor witte scharreleieren van 62 tot 32 gram als de NOP richtprijs voor witte verrijkte kooieieren stijgen deze week met 0,37 euro naar 11,32 euro per 100 stuks. Kijk voor meer informatie over eierprijzen op pluimveebeurs.com, partnerwebsite van Pluimveeweb.nl.

Tekst:Tom Schotman & Derk Klein Kranenberg

 
 

Inloggen op de ledenportal