Boerderij: Misstanden bij scharrelkippen gefilmd

07-11-2017
Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft misstanden gefilmd bij een scharrelkippenhouder in het West-Vlaamse Wingene.

Op de door Animal Rights gemaakte beelden, die undercover zijn gemaakt, zijn onder andere kale, dode en zieke kippen te zien die opgesloten zaten in het systeem.

De Vlaamse leghennensector, verenigt in producentenorganisatie Bedrijfpluimvee, distantieert zich van de undercoverbeelden. De wantoestanden die de dierenwelzijnsorganisatie vertoont voor wat betreft het welzijn van de leghennen worden niet geduld door de pluimveesector.

Beelden Animal Rights lijken conflicterende informatie te tonen

De producentenorganisatie praat de beelden niet goed, maar heeft toch enkele bedenkingen bij de beelden. De gefilmde hennen in de stal zijn wit en leggen witte eieren, de getoonde scharreleieren in de LIDL supermarkt zijn bruin van kleur en kunnen dus niet van dezelfde kippen zijn. Daarnaast vindt de pluimveesector dat de overheid heeft gefaald, doordat geen hercontroles hebben plaatsgevonden na eerdere overtredingen op het bedrijf. “Pluimveehouders moeten wel degelijk voldoen aan normen en voorschriften om eieren als scharrelei te verkopen”, aldus de pluimveeproducentenorganisatie.

Animal Rights: term scharrelei is misleidend

Animal Rights wil met de beelden aantonen dat de term scharrelei ‘misleidend’ is en wil daarnaast met een petitie een verbod op de productie van kooi-eieren bewerkstelligen. Er geldt echter al een kooiverbod in Vlaanderen; de zogenoemde batterijkooien zijn al sinds 2012 al verboden in Europa. In Vlaanderen wordt nog wel 52% van de leghennen in een verrijkte kooi gehouden, naast 35% als scharrel, 10% met vrije uitloop en 3% als biologisch.

‘Smet op hele leghennensector’

Tot slot is de sector ervan overtuigd dat 95% van de legpluimveehouders correct met de dieren omgaat. De producentenorganisatie vindt het jammer dat deze beelden in deze tijd nog gemaakt kunnen worden. De beelden zorgen voor een smet op de gehele leghennensector.

Eerder filmde Animal Rights ook misstanden met vee in een slachthuis in het Belgische Tielt.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal